Sun. Sep 24, 2023
ћирилица /latinica

Sutra otvaranje likovne kolonije “Art simpozijum Jahorina”

Izvor: Srna

Međunarodna likovna kolonija “Art simpozijum Jahorina”, koja će okupiti vajare i slikare iz Grčke, Indije, Sjeverne Makedonije, Srbije, Republike Srpske i Federacije BiH, biće otvorena sutra na Palama.

Osnivač i umjetnički rukovidilac “Art simpozijuma Jahorina” Lazo Savić rekao je Srni da će likovna kolonija trajati do 24. jula, kada će biti predstavljeni radovi učesnika iz pet zemalja.

Savić je istakao da su među njima vajari od kojih dvojica već klešu kamen kod Studentskog centra na Palama, a tema ovogodišnjeg simpozijuma je, kao i prethodnih godina, “Figura u savremenoj umjetnosti, veliki format”.

On je rekao da će biti otvorena i izložba “Tragovi” kao omaž bugarskom umjetniku Nikolaju Rusevu.

“Izložba predstavlja svojevrstan omaž talentovanom umjetniku Rusevu, koji je svojim stvaralaštvom ostavio dubok trag u svijetu likovne umjetnosti. Izložba će prikazati umjetnička djela koja je stvarao, pružajući jedinstven uvid u njegovu umjetničku viziju i tehničku vještinu”, naveo je Savić.

On je naglasio da “Simpozijum” nije lako organizovati i da je svake godine teže, te pozvao nadležne da prepoznaju vrijednost radova.

Otvaranje Međunarodne likovne kolonije “Art simpozijum Jahorina” planirana je za 20.00 časova na Ekonomskom fakuletu.

Međunarodna likovna kolonija “Art simpozijum Jahorina” osnovana je 1. maja 2003. godine pod pokroviteljstvom Olimpijskog centra “Jahorina”, uz podršku tadašnjeg gradonačelnika Istočnog Sarajeva Predraga Lasice.

Cilj manifestacije je afirmacija likovne umjetnosti i umjetnosti uopšte, razvoj ekološke svijesti, te podsticaj turizma u Republici Srpskoj, BiH, regionu i svijetu.

Kolonija je do sada ugostila brojne umjetnike iz Japana, Njemačke, Češke, Rusije, Ukrajine, Španije, Italije, Egipta, Grčke, Irske, SAD, Holandije, Francuske, Turske, Bugarske, Sjeverne Makedonije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Južne Koreje i Kine.

Djela ovih umjetnika predstavljena su na više od 80 izložbi u Republici Srpskoj, BiH i inostranstvu.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com