Fri. May 24, 2024
ћирилица /latinica

Stanišić: Srušena tabla će biti postavljena, ne možete osporiti 157.000 činjenica

Izvor: Filter

Nakon što je jutros, po nalogu Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoline Kantona Sarajevo, uklonjena tabla koja je na ulazu u Istočno Sarajevo postavljena 30. juna, a na kojoj se navodi da je Istočno Sarajevo grad 157.000 Srba koji su morali napustiti Sarajevo, oglasio se i poslanik DEMOS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Aco Stanišić.

Podsjećamo, obrazloženje je da se tabla nalazila na teritoriji FBiH i da je postavljena nelegalno. Snimak uklanjanja table na svojoj fejsbuk stranici objavila je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

“Da li je, čak i da je tabla na teritoriji FBiH, ovakvo rušenje način? Nije li logično bilo obavijestiti Grad Istočno Sarajevo o tome i zatražiti da se tabla ukloni sa te lokacije? Otkada je način rada institucija nenajavljeno i teatralno rušenje i uništavanje nečije imovine, bez davanja prilike da reaguje na to i eventualno dokaže da su institucije koje bi da ruše u krivu!? Nije li to odlika pravne države”, upitao je Stanišić.

Dodaje da je gradonačelnica Sarajeva “mlada političarka za koju su rekli da donosi promjene u odnosu na zadrte stavove starijih kadrova i koja je na početku mandata poručivala kako je ona gradonačelnica svih, kako je Sarajevo otvoreno za sve, koja je iz Banjaluke slala poruke pomirenja”.

“Mlada Benjamina koja je nedavno u Sarajevu ugostila potpredsjednicu Vlade Kosova, koju BiH, zemlja u kojoj je ona gradonačelnik, ne priznaje. Možda mlada Benjamina nije podnijela pritisak „slave“, pa više ne zna ni ko je, ni šta je, ni koga predstavlja, niti kako treba da funkcionišu institucije, ali mora znati da joj 157.000 sarajevskih Srba koji su napustili svoje domove neće zaboraviti, niti oprostiti ovaj čin i izjave, jer toliko duguju svima onima koji nisu uspjeli živi izaći iz Sarajeva. Niti će joj oprostiti iko ko je otišao sa svog ognjišta i nikada mu se više neće vratiti, zbog nje i sličnih njoj”, dodaje Stanišić.

On podsjeća da kada je ranije gradonačelnik Ljubiša Ćosić od nje zatražio da ukloni tablu na sarajevskoj Vijećnici, koja srpski narod predstavlja kao zločinački i agresorski, ona mu je odgovorila da tokom njenog mandata neće biti promjene ploče i da je „nedopustivo osporavanje činjenica“.

“Danas mi treba njoj da poručimo isto – srušena tabla će biti ponovo postavljena, ma koliko to osporavali, jer je – NEDOPUSTIVO OSPORAVANJE ČINJENICA. A draga Benjamina, zamislite koliko je, ne samo nedopustivo, već i nemoguće osporiti 157.000 činjenica!?”, poručuje Stanišić.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com