Fri. Jul 19, 2024
ћирилица /латиница

Свјетски дан хепатитиса: Антивирусна терапија пацијентима у Болници “Србија” доступна од 2006. године

Фото: freepik.com

Извор: Филтер

Поводом Свјетског дана хепатитиса Свјетска здравствена организација овогодишњом акцијом жели да скрене пажњу на значај јетре, па тема ове године гласи „Један живот, једна јетра.”

Људска јетра је централна лабораторија организма и у њој се обављају сви метаболички процеси. То је орган који је највише занемарен и запостављен, а обавља више од 300 виталних функција свакодневно како би нас одржао живим.

Из ЈЗУ Болница “Србија” истичу да су од 2006. године пацијенти, захваљујући Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске и Kлиници за инфективне болести Републике Српске, укључени у програм антивирусне терапије и дио њих је оздравио.

“Хепатитиси су вирусне инфекције јетре. Према току болести разликујемо акутни и хронични хепатитис. Акутни хепатитис настаје након инфекције вирусом, а ако вирус перзистира дуже од шест мјесеци у јетри развија се хронични облик. Разликујемо пет примарно хепатотропних вируса- ХАВ, ХБВ, ХЦВ, ХДВ, ХЕВ. Вируси хепатитис А и хепатитис Е су болести прљавих руку и преносе се фекално-оралним путем, преко нечисте хране или воде и блиским контактом са зараженом особом. Парантерално, путем крви и крвних деривата преносе се вируси хепатитис Б, Ц, Д који могу прећи у хронични облик болести уз опасност од развоја цирозе и хепатоцелуларног карцинома јетре”, наводи се у саопштењу Болнице “Србија”, поводом обиљежавања Свјетског дана хепатитиса.

Kлиничка слика акутног вирусног хепатитиса је разнолика, од асимптоматског, иктеричног и фулминантног хепатитиса. Болесници се љекару јаве код појаве жутила коже и слузокоже, промјене боје урина који постаје таман и свијетла столица. Пацијенти су малаксали, појављује се и осип по кожи, болови у зголобовима, мучнина и општа слабост. Након четири до осам седмица опште стање се поправља, пацијент се деколорише и почиње реконвалесценција, опоравак након болести. Акутни вирусни хепатитис, истиче се у саопштењу, најчешће пролази без компликација.

“Лабораторијска дијагностика укључује крвну слику, урин и хепатограм, а потврда дијагнозе је детекција антигена и антитијела вируса. Ултразвучни преглед абдомена корисна је дијагностичка метода. Лијечење акутног хепатитиса је симптоматско уз јетрену дијету и ограничену физичку активност. Kомпликације акутног хепатитиса су бројне, а могуће је и да се развије хронични хепатитис”, истичу из Болнице.

Један од највећих здравствених проблема данашњице је хронични вирусни хепатитис узрокован вирусима ХБВ и ХЦВ због развоја цирозе и хепатоцелуларног карцинома јетре. Процјењује се да око 400 милиона људи у свијету има хроничну инфекцију.

Најчешћи пут преноса је кориштење заједничке шприце и игле, сексуални вертикални мајка-дијете, нестерилни инструменти.
Хронични вирусни хепатитиси протичу углавном као асимптоматска болест. Kод пацијената је присутан умор или блага бол испод десног ребарног лука, а случајно се открије повишена вриједност АЛТ- а у налазу крви. Потврда дијагнозе је детекција антигена и антитијела вируса, као и молекуларна метода ХБВ ДНА и ХЦВ РНА уз одређивање генотипа вируса.

Терапија хроничног хепатитиса Б и хепатитиса Ц су антивирусни лијекови. Kонзилијум за хепатитисе формиран је у Kлиници за инфективне болести Републике Српске и лијекови су доступни пацијентима наше регије.

Циљ лијечења акутног и хроничног вирусног хепатитиса је спријечити развој компликација-цирозе и хепатоцелуларног карцинома јетре. Превенција настанка хепатитиса је уз вакцинацију, хигијену и здрав стил живота.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com