Mon. May 27, 2024
ћирилица /latinica

Svjetski dan hepatitisa: Antivirusna terapija pacijentima u Bolnici “Srbija” dostupna od 2006. godine

Foto: freepik.com

Izvor: Filter

Povodom Svjetskog dana hepatitisa Svjetska zdravstvena organizacija ovogodišnjom akcijom želi da skrene pažnju na značaj jetre, pa tema ove godine glasi „Jedan život, jedna jetra.”

Ljudska jetra je centralna laboratorija organizma i u njoj se obavljaju svi metabolički procesi. To je organ koji je najviše zanemaren i zapostavljen, a obavlja više od 300 vitalnih funkcija svakodnevno kako bi nas održao živim.

Iz JZU Bolnica “Srbija” ističu da su od 2006. godine pacijenti, zahvaljujući Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Klinici za infektivne bolesti Republike Srpske, uključeni u program antivirusne terapije i dio njih je ozdravio.

“Hepatitisi su virusne infekcije jetre. Prema toku bolesti razlikujemo akutni i hronični hepatitis. Akutni hepatitis nastaje nakon infekcije virusom, a ako virus perzistira duže od šest mjeseci u jetri razvija se hronični oblik. Razlikujemo pet primarno hepatotropnih virusa- HAV, HBV, HCV, HDV, HEV. Virusi hepatitis A i hepatitis E su bolesti prljavih ruku i prenose se fekalno-oralnim putem, preko nečiste hrane ili vode i bliskim kontaktom sa zaraženom osobom. Paranteralno, putem krvi i krvnih derivata prenose se virusi hepatitis B, C, D koji mogu preći u hronični oblik bolesti uz opasnost od razvoja ciroze i hepatocelularnog karcinoma jetre”, navodi se u saopštenju Bolnice “Srbija”, povodom obilježavanja Svjetskog dana hepatitisa.

Klinička slika akutnog virusnog hepatitisa je raznolika, od asimptomatskog, ikteričnog i fulminantnog hepatitisa. Bolesnici se ljekaru jave kod pojave žutila kože i sluzokože, promjene boje urina koji postaje taman i svijetla stolica. Pacijenti su malaksali, pojavljuje se i osip po koži, bolovi u zgolobovima, mučnina i opšta slabost. Nakon četiri do osam sedmica opšte stanje se popravlja, pacijent se dekoloriše i počinje rekonvalescencija, oporavak nakon bolesti. Akutni virusni hepatitis, ističe se u saopštenju, najčešće prolazi bez komplikacija.

“Laboratorijska dijagnostika uključuje krvnu sliku, urin i hepatogram, a potvrda dijagnoze je detekcija antigena i antitijela virusa. Ultrazvučni pregled abdomena korisna je dijagnostička metoda. Liječenje akutnog hepatitisa je simptomatsko uz jetrenu dijetu i ograničenu fizičku aktivnost. Komplikacije akutnog hepatitisa su brojne, a moguće je i da se razvije hronični hepatitis”, ističu iz Bolnice.

Jedan od najvećih zdravstvenih problema današnjice je hronični virusni hepatitis uzrokovan virusima HBV i HCV zbog razvoja ciroze i hepatocelularnog karcinoma jetre. Procjenjuje se da oko 400 miliona ljudi u svijetu ima hroničnu infekciju.

Najčešći put prenosa je korištenje zajedničke šprice i igle, seksualni vertikalni majka-dijete, nesterilni instrumenti.
Hronični virusni hepatitisi protiču uglavnom kao asimptomatska bolest. Kod pacijenata je prisutan umor ili blaga bol ispod desnog rebarnog luka, a slučajno se otkrije povišena vrijednost ALT- a u nalazu krvi. Potvrda dijagnoze je detekcija antigena i antitijela virusa, kao i molekularna metoda HBV DNA i HCV RNA uz određivanje genotipa virusa.

Terapija hroničnog hepatitisa B i hepatitisa C su antivirusni lijekovi. Konzilijum za hepatitise formiran je u Klinici za infektivne bolesti Republike Srpske i lijekovi su dostupni pacijentima naše regije.

Cilj liječenja akutnog i hroničnog virusnog hepatitisa je spriječiti razvoj komplikacija-ciroze i hepatocelularnog karcinoma jetre. Prevencija nastanka hepatitisa je uz vakcinaciju, higijenu i zdrav stil života.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com