Thu. Sep 28, 2023
ћирилица /latinica

Sabor u spomen na Sveštenomučenike dabrobosanske na Sokocu

Izvor: Srna

Sveeparhijski sabor u spomen na Sveštenomučenike Mitropolije dabrobosanske biće održan u subotu, 15. jula, u porti Hrama Svetog proroka Ilije na Sokocu, a Svetu arhijerejsku liturgiju služiće Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

„Sveštenomučenici dabrobosanski na čelu sa mitropolitom dabrobosanskim Petrom /Zimonjićem/ i vladikom Varnavom /Nastićem/ su veliko duhovno i moralno bogatstvo kako naše mitropolije dabrobosanske tako i cijele Crkve i vaskolikog srpskog naroda. Njihova stradanja i trpljenja raznih muka od 1941. do 1945. godine od hrvatsko-muslimanskih ustaša i poslije Drugog svjetskog rata od bezbožnih komunista zadivila su svijet i Crkvu Hristovu“, saopšteno je iz Mitropilije dabrobosanske.

Odlukom Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve /SPC/ iz maja 2005. godine Sveštenomučenici dabrobosanski su proglašeni svetima.

Prvo saborno proslavljanje održano je 2021. godine u drevnom manastiru Vozućica, a lani kod Crkve Svetog proroka Ilije u Ilijašu, podsjećaju iz Mitropolije dabrobosanske.

Na prijedlog mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, Sveti arhijerejski sinod je odlučio da se proslavljanje Sveštenomučenika Mitropolije dabrobosanske može obilježavati u subotu nakon Petrovdana.

Sveeparhijski sabor u spomen na sveštenomučenike dabrobosanske okuplja vjerni narod, sveštenstvo i monaštvo ove mitropolije, kao i iz ostalih eparhija SPC kako bi obnovili i utvrdili zajedništvo sa sveštenomučenicima dabrobosanskim. 

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com