Fri. Sep 29, 2023
ћирилица /latinica

RUGIPP: Nije moguće tačno utvrditi na čijoj teritoriji se nalazila skinuta tabla

Izvor: Srna

Iz Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove /RUGIPP/ je rečeno da zajednička komisija koja bi trebala da se bavi razgraničenjem između entiteta nije počela sa radom iako je od Dejtonskog mirovnog sporazuma prošlo gotovo 30 godina, zbog čega nije moguće sa sigurnošću tvrditi da li se mjesto gdje je bila tabla na ulazu u Istočno Sarajevo o broju Srba koji su morali napustiti Sarajevo nalazi na teritoriji Republike Srpske ili Federacije BiH.

Iz ove uprave podsjećaju da je granična linija između Republike Srpske i FBiH definisana Aneksom dva Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i da je bilo neophodno pristupiti detaljnoj identifikaciji, te naglašavaju da je Srpska ispunila sve svoje obaveze u vezi sa aktivnostima na razgraničenju, dok je druga strana prethodni period uporno i sistematski opstruisala ovaj proces.

Iz RUGIPP-a ističu za Srnu da zajednička komisija nije počela sa radom iako je od Dejtonskog sporazuma prošlo gotovo 30 godina, tako da još nije precizno utvrđen nijedan dužni metar granične linije između entiteta, osim na Dobrinji u Sarajevu, tamo gdje je to bio interes FBiH, i to putem arbitražne odluke.

Dok se ne usaglasi i materijalizuje granična linija na terenu, a sve u skladu sa Aneksom dva Dejtonskog mirovnog sporazuma, nije moguće sa sigurnošću tvrditi da li se mjesto gdje se nalazila tabla na ulazu u Istočno Sarajevo o broju Srba koji su morali napustiti Sarajevo nalazi na teritoriji Republike Srpske ili FBiH, navode iz RUGIPP-a.

Na osnovu zaključaka Vlade Republike Srpske iz 2009, 2011. i 2012. godine RUGIPP je zadužena da obavi stručni geodetski posao identifikacije entitetske granice, te da pripremi informaciju o potrebnim kadrovskim, finansijskim i materijalnim sredstvima.

Iz RUGIPP-a navode da su na osnovu istih zaključaka pristupili aktivnostima i 2010. godine izradili Projekat “Plan preciznog opisa granice između Republike Srpske i FBiH”, te dodaju da je Srpska preduzela određene aktivnosti, te je odlukom predsjednika Republike iz 1996. godine osnovala Republičku i opštinske komisije za razgraničenje Republike Srpske sa FBiH, ali da ove komisije nisu uradile ništa.

– U 1996. i 1997. godini vlade entiteta usaglasile su korekcije granične linije između entiteta na površini od oko 60 kilometara kvadratnih, koje je odobrio komandant IFOR-a. Graničnu liniju između entiteta zajednička komisija trebala je odrediti i obilježiti na terenu i pripremiti usaglašeni stručni dokument koji treba da sadrži precizan opis granične linije, kako je predviđeno Aneksom dva članom četiri – napominju iz RUGIPP-a.

Iz ove uprave podsjećaju da su geodetski stručnjaci iz NATO-a /iz SAD, Kanade, Francuske, Engleske…/ u periodu od juna do septembra 1996. godine radili na preciznom određivanju granične linije između entiteta i u tom periodu odredili koordinate za 64 tačke koje se nalaze na liniji razgraničenja.

Predstavnici međunarodnih mirovnih snaga, kako dodaju iz RUGIPP-a, sproveli su niz aktivnosti da se ovo pitanje riješi – izvršili obuku kadra, obezbijedili opremu, izvršili mjerenja na određenom broju tačaka, odnosno inicirali su rješavanje ovog pitanja i trebalo je da nadležne institucije u BiH dovrše započeti posao što se, nažalost, nije dogodilo.

– RUGIPP je nebrojeno puta pokretala ovo pitanje u razgovorima sa nadležnim institucijama Republike Srpske i FBiH, ali se svaki put, osim deklarativnog slaganja sa našim zahtjevima, ništa konkretno nije uradilo – napominju iz ove uprave.

Iz RUGIPP-a podsjećaju i da je Vlada Republike Srpske donijela zaključak 2017. godine kojim zahtijeva da Savjet ministara pokrene postupak s ciljem formiranja Zajedničke međuentitetske komisije za opis granične linije između entiteta Republika Srpska i FBiH, te zadužuje Ministarstvo pravde Srpske da uputi zahtjev Savjetu ministara za formiranje navedene komisije, što je i učinjeno.

– Vlada Republike Srpske i RUGIPP nemaju povratnu informaciju od Savjeta ministara u vezi sa navedenim zaključkom i inicijativom Ministarstva pravde Srpske – navode iz Uprave.

Po nalogu Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite životne sredine Kantona Sarajevo 13. jula uklonjena je tabla sa natpisom “Dobrodošli u Istočno Sarajevo, grad 157.000 Srba koji su morali napustiti Sarajevo”, jer je navodno ustanovljeno da se nalazi na području FBiH. 

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com