Thu. Jun 13, 2024
ћирилица /latinica

Preminuo režiser Srđan Koljević

Foto: EPA/JULIO MUNOZ/

Izvor: Srna

Scenarista, režiser i profesor Srđan Koljević preminuo je noćas u 56. godini nakon dugogodišnje borbe sa teškom bolešću.

Koljević je bio jedan od najnagrađivanijih scenarista u Srbiji i regionu i višestruki dobitnik priznanja za stvaralaštvo u oblasti filmskog scenarija.

Rođen je 31. decembra 1966. godine u Sarajevu. Sin je bivšeg potpredsjednika Republike Srpske Nikole Koljevića.

Diplomirao je na Katedri za dramaturgiju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, gdje je počeo da predaje 1999. godine.

Bio je scenarista, koscenarista i saradnik na scenariju za 12 dugometražnih igranih filmova i dva dugometražna dokumentarna filma, dok je sam potpisao dva filma po sopstvenim scenarijima – “Sivi kamion crvene boje” i “Žena sa slomljenim nosem”.

Film “Sivi kamion crvene boje” iz 2004. dobio je 11 međunarodnih nagrada na 40 festivala i 13 priznanja na domaćim festivalima.

Bio je koscenarista filma “Klopka” Srdana Golubovića 2007. godine, prvog srpskog filma koji je ušao u uži izbor za nagradu “Oskar”, i prvog srpskog scenarija čija su prava za rimejk otkupljena u Holivudu.

Radio je i kao saradnik za međunarodne odnose ispred Jugoslovenske kinoteke.

Dugo je bolovao od raka crijeva i u više navrata prikupljana su novčana sredstva za njegovo liječenje, prenose beogradski mediji.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com