Thu. Sep 28, 2023
ћирилица /latinica

Pravilna ishrana posebno važna u periodu velikih vrućina

Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Izvor: RTRS

Pravilna ishrana posebno je važna za vrijeme ljetnih mjeseci, naročito u periodu veoma visokih temperatura, rekla je za RTRS dr Dragana Stojisavljević iz Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Pravilnom ishranom se sprečava pretjerano znojenje i omogućava nadoknada svih gubitaka tjelesne tečnosti i elektrolita, uz optimalan energetski unos, a samim tim obezbijeđeno je pravilno funkcionisanje organizma, uspostavljanje pravilnog metabolizma i umanjeni su štetni stresni uticaji ljetnjih visokih temperatura.

Ljeti treba težiti lakšim, niskokaloričnim namirnicama, prvenstveno voću i povrću ili miješanim salatama. S druge strane, riba, bijelo meso, proizvodi od integralnog brašna pšenice, integralna riža i kukuruz puno bolje odgovaraju svakom organizmu.

Osim pravilnog izbora namirnica hrana koju konzumiramo mora biti i zdravstveno bezbjedna kako bi se spriječila pojava bolesti koje se prenose hranom, odnosno trovanja hranom.

Zbog povećanog znojenja, u vrućim ljetnim danima potrebno je unositi što više tečnosti. Tečnost koju organizam gubi putem znoja sadrži puno minerala i pojedinih vitamina, najčešće vitamina C. Kako bi se izbjegla dehidracija, preporučuje se što više vode, čajeva, sokova bez šećera, konzumiranje slane supe, čorbe i sl.

Korisno je ljeti konzumirati mlijeko ili jogurt.

U ljetnom periodu zbog visokih temperatura povećan je i gubitak tečnosti iz organizma, pa da ne bi došlo do dehidracije potrebno je piti najmanje 1,5 do dvije litre tečnosti dnevno.

Osobama starijim od 65 godina savjetuje se da često piju tečnost bez obzira na to da li su žedne, jer organizam starih ljudi ima smanjene rezerve vode zbog smanjenog osjećaja žeđi.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com