Thu. Sep 28, 2023
ћирилица /latinica

Počela izgradnja spomenika stradalim Srbima trebevićkog kraja

Izvor: Filter

Danas je na Lukama, na Trebeviću, u porti crkve Svetog Ilije počela izgradnja spomenika stradalim Srbima trebevićkog kraja. Spomenik se podiže žrtvama ustaškog terora i pripadnicima Jugoslovenske kraljevske vojske u otadžbini u periodu 1941-1945. godine i poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata u periodu 1992-1995. godine.

“Izgradnju spomenika realizujemo kao jedan od projekata kulture pamćenja u Istočnom Sarajevu. Blagoslovom Visokopreosveštenog Mitropolita Dabrobosanskog gospodina Hrizostoma, u saradnji sa načelnikom opštine Istočno Novo Sarajevo Jovanom Katićem i načelnikom opštine Pale Boškom Jugovićem, u periodu od mjesec dana, izgradićemo spomenik i time dodatno upotpuniti i uljepšati portu naše prelijepe crkve brvnare na Lukama”, naveo je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

Ovim ćemo, dodao je, vratiti samo dio duga stradalim Srbima trebevićkog kraja koji su dali svoje živote, stradavši za svoju vjeru, narod i slobodu življenja na našim prostorima.

“Buduće spomen-obilježje će simobolizovati zaštitu pravoslavne vjere i žrtvu naroda Trebevića”, poručio je Ćosić.

Centralna figura sačinjena je od dvoglavog orla zaštitnika, koji svojim krilima štiti bijeli krst, dok će se na postamentu naći imena stradalih civila ustaškog terora na području Trebevića, kao i spisak pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini, predvođenih komandantom Stjepanom Lučićem, te spisak pripadnika Vojske Republike Srpske trebevićkog kraja u posljednjem, Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Unutar hrama predviđena je ploča sa imenima zaslužnih za izgradnju i obnovu hrama.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com