Mon. Jul 22, 2024
ћирилица /латиница

Почела изградња споменика страдалим Србима требевићког краја

Извор: Филтер

Данас је на Лукама, на Требевићу, у порти цркве Светог Илије почела изградња споменика страдалим Србима требевићког краја. Споменик се подиже жртвама усташког терора и припадницима Југословенске краљевске војске у отаџбини у периоду 1941-1945. године и погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата у периоду 1992-1995. године.

“Изградњу споменика реализујемо као један од пројеката културе памћења у Источном Сарајеву. Благословом Високопреосвештеног Митрополита Дабробосанског господина Хризостома, у сарадњи са начелником општине Источно Ново Сарајево Јованом Катићем и начелником општине Пале Бошком Југовићем, у периоду од мјесец дана, изградићемо споменик и тиме додатно употпунити и уљепшати порту наше прелијепе цркве брвнаре на Лукама”, навео је градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић.

Овим ћемо, додао је, вратити само дио дуга страдалим Србима требевићког краја који су дали своје животе, страдавши за своју вјеру, народ и слободу живљења на нашим просторима.

“Будуће спомен-обиљежје ће симоболизовати заштиту православне вјере и жртву народа Требевића”, поручио је Ћосић.

Централна фигура сачињена је од двоглавог орла заштитника, који својим крилима штити бијели крст, док ће се на постаменту наћи имена страдалих цивила усташког терора на подручју Требевића, као и списак припадника Југословенске војске у отаџбини, предвођених командантом Стјепаном Лучићем, те списак припадника Војске Републике Српске требевићког краја у посљедњем, Одбрамбено-отаџбинском рату.

Унутар храма предвиђена је плоча са именима заслужних за изградњу и обнову храма.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com