Sun. May 19, 2024
ћирилица /latinica

Počasno zvanje ambasadora Univerziteta u Istočnom Sarajevu dopisniku “Ruske gazete”

Izvor: Srna

Dopisniku “Ruske gazete” Aleksandru Borisovu uručeno je počasno zvanje ambasadora Univerziteta u Istočnom Sarajevu za doprinos zbližavanju naučnih krugova iz Rusije i Republike Srpske, te višegodišnje praćenje aktivnosti Univerziteta.


Borisovu je ovo priznanje uručio rektor Univerziteta Milan Kulić 15. juna, a čestitke je uputilo Predstavništvo Republike Srpske u Ruskoj Federaciji, objavljeno je na sajtu ovog predstavništva.

U tekstu se podsjeća da je u junu 2020. godine dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu profesor Draga Mastilović uručio Borisovu povelju i plaketu za izuzetan doprinos razvoju međunarodnih odnosa fakulteta i jačanju interakcije između naučne zajednice Srpske i Ruske Federacije.

Mastilović je rekao da je “Ruska gazeta” pomagala i nastavlja da pomaže zbližavanju bratskog srpskog i ruskog naroda, te da je značajan njen doprinos proučavanju i očuvanju srpskog kulturnog nasljeđa, međusobnom obogaćivanju kultura naroda i narodnosti.

On je istakao da su zahvaljujući “Ruskoj gazeti” najviši zvaničnici Republike Srpske, vodeći naučnici Univerziteta u Istočnom Sarajevu i druge značajne javne i političke ličnosti u regionu mogli da upoznaju Ruse o svojim pogledima na istoriju i perspektive razvoja određenih dešavanja na Balkanu i u svijetu, što je nesumnjivo pozitivno uticalo na bilateralnu saradnju.

“`Ruska gazeta` nam je dala priliku da obavijestimo Rusiju o našoj podršci u sprečavanju ponavljanja katastrofe 20. vijeka, kao što je bio Drugi svjetski rat, da otvoreno iskažemo važnost zaustavljanja bilo kakvih pokušaja proizvoljnog tumačenja, iskrivljavanja i falsifikovanja istorije”, naglasio je Mastilović.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com