Sun. Jun 23, 2024
ћирилица /latinica

Pale: Građanima dijeljeni edukativni leci o električnim trotinetima

Izvor: Srna

Na području Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Pale nema evidentiranih saobraćajnih nezgoda sa lakim električnim vozilima, a pripadnici ove stanice danas su građanima dijelili edukativne letke u okviru kampanje “Električni trotinet nije igračka”, koju realizuje Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Zamjenik komandira Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Pale Gorjan Cicović rekao je novinarima da je cilj kampanje da upoznaju učesnike u saobraćaju o načinima upotrebe lakih električnih vozila u koje spadaju električni trotinet, segvej, hoverbord i električni skejtbord.

On je naveo da laka električna vozila razvijaju brzinu do 25 kilometara na čas, te da je potrebno da takvi učesnici imaju više od 14 godina, koriste zaštitnu kacigu i budu zakopčani, kao da ne smiju prevoziti više od jednog lica.

“Takvo vozilo mora biti obilježeno naljepnicom, a lice koje vozi treba da ima potvrdu o tehničkim karakteristikama vozila”, istakao je Cicović i dodao da Policijska stanica za bezbjednost saobraćaja na području koju pokriva nema evidentiranih saobraćajnih nezgoda sa ovakvim vozilima.

Prema njegovim riječima, za učesnike u saobraćaju za koje bude utvrđeno da su upravljali ovim vozilima suprotno Zakonu o bezbjednosti saobraćaja na putevima Republike Srpske biće primjenjivane kazne od 100 KM do 300 KM.

Sara Pejović, koja već godinu dana koristi električni trotinet sa više brzina, kaže da je oprezna kada vozi preko ulice.

U lecima koji su podijeljeni danas ističe se da su laka lična električna vozila podijeljena u četiri klase.

U prvoj klasi su vozila maksimalne brzine do šest kilometara na čas bez sistema samobalansiranja i sjedišta, a u drugoj ona sa maksimalnom brzinom do 25 kilometara na čas bez sistema samobalansiranja i sjedišta.

U klasi tri su vozila maksimalne brzine do šest kilometara na čas sa sistemom samobalansiranja i sjedištem ili bez sjedišta, a u četvrtoj ona sa maksimalnom brzinom do 25 kilometara na čas sa sistemom samobalansiranja i sjedištem ili bez sjedišta.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com