Thu. Jun 13, 2024
ћирилица /latinica

Oduzeta 102 vozila, rekorder Prijedorčanin sa neplaćenih 57.000 KM

Foto: instagram.com/mup.srpske

Izvor: Srna

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske u prvoj polovini godine privremeno su oduzeli 102 motorna vozila od višestrukih povratnika u činjenju najtežih prekršaja iz oblasti bezbjednost saobraćaja, a trajno je u dosadašnjem periodu 2023. godine oduzeto 31 vozilo, rečeno je Srni u MUP-u.

Rekorder ove godine je lice iz Prijedora, višestruki povratnik u činjenju prekršaja sa dugom za neplaćene novčane kazne od 57.387 KM.

“Policijski službenici Policijske uprave Prijedor su ove godine tri puta privremeno oduzimali vozilo, i to motocikl, teretno motorno vozilo i putničko motorno vozilo. Na području grada Prijedora u ovoj godini privremeno su oduzeta dva vozila od dva lica koja su imala evidentiran dug od 33.030 i 28.267 KM”, naveli su iz MUP-a.

Najviše vozila privremeno je oduzeto na području u nadležnosti Policijske uprave Prijedor 34, zatim Policijske uprave Doboj 28, te policijskih uprava Gradiška 10, Zvornik devet, Istočno Sarajevo sedam, Banjaluka šest, Bijeljina i Foča po tri, Mrkonjić Grad dva vozila, a na području Policijske uprave Trebinje nije oduzeto nijedno.

U 2022. godini privremeno je oduzeto 169 vozila, a za 85 sudovi su donijeli rješenje o trajnom oduzimanju.

Iz MUP-a su podsjetili da su u novembru prošle godine policijski službenici Policijske uprave Istočno Sarajevo od lica iz Sarajeva, koji je višestruki povratnik u činjenju prekršaja, privremeno oduzeli vozilo u Istočnoj Ilidži, a imao je evidentiranog dug za izrečene novčane kazne u iznosu od čak 280.483 KM.

Iz MUP-a su pojasnili da dug u Registru novčanih kazni i prekršajnoj evidenciji ne predstavlja osnov za privremeno oduzimanje predmeta/motornih vozila i zbog duga se ne vrši privremeno oduzimanje vozila, već zbog činjenice da je riječ o licu koje je sklono činjenju teških prekršaja kojim se ugrožava bezbjednost drugih učesnika u saobraćaju.

Iz MUP-a Republike Srpske su naveli da su intenzivirali aktivnosti u pogledu adekvatne primjene Zakona o prekršajima Republike Srpske u dijelu koji se odnosi na privremeno oduzimanje predmeta/motornih vozila u cilju izricanja zaštitne mjera trajnog oduzimanja predmeta/motornih vozila od nadležnih sudova

Ove aktivnosti se sprovode radi poboljšanja stanja bezbjednosti saobraćaja i adekvatnog sankcionisanja višestrukih povratnika za najteže prekršaje iz oblasti bezbjednost saobraćaja, a prema kojima nije postignuta svrha kažnjavanja izricanjem novčane kazne, zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom i kaznenih bodova, odnosno često nastavljaju sa vršenjem ovih prekršaja.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com