Mon. Jul 15, 2024
ћирилица /latinica

Na pomolu izmjene pravila rada Zavoda u Vojkovićima: Rukovodilac mora biti u zatvoru

Izvor: Glas Srpske/ Marijana Miljić Bjelovuk

Zavodom za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH u Vojkovićima trebalo bi da pored aktuelnog direktora rukovode i dva njegova zamjenika, da bi bilo obezbijeđeno da taj čuveni zatvor bude pod nadzorom uprave 24 sata.

U planu rada Ministarstva pravde BiH za ovu godinu navedeno je da postoji potreba da Zavod za izvršenje krivičnih sankcija u Vojkovićima osim upravnika dobije i dva zamjenika.

– Na taj način bile bi ispoštovane i preporuke Savjeta Evrope i zavod bi se u svako doba nalazio pod punom upravom direktora, zamjenika direktora i druge ovlašćene osobe – navedeno je u planu rada Ministarstva pravde.

U istom dokumentu stoji da su u ovoj godini planirane izmjene Zakona o izvršenju kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera, jer su se pojavile određene pravne dileme i mogućnost za različita tumačenja pojedinih odredaba tog akta.

Na pitanje “Glasa” upućeno na adresu Ministarstva pravde BiH kada bi zatvor u Vojkovićima mogao dobiti zamjenike direktora te koje su se pravne dileme pojavile u sprovođenju pomenutog zakona nisu bili opširni u odgovorima.

– Generalnom sekretarijatu Savjeta ministara BiH dostavljene su izmjene i dopune Zakona o izvršenju kaznenih sankcija BiH, ali je taj akt još u fazi da može biti povučen i dorađivan. S obzirom na fazu u kojoj se taj zakon nalazi, ne želimo informisati javnost o nečemu što još nije izvjesno – kazali su “Glasu Srpske” u Ministarstvu pravde BiH.

Sa puno informacija kada je riječ o proširenju uprave, ali i izmjenama aktuelnog zakona ne raspolaže ni direktor zatvora u Vojkovićima Siniša Perković.

– Priča da pored direktora zatvor ima još dva zamjenika da bi bio 24 sata pod nadzorom uprave traje već duže, ali ne znam koliko ima političke volje za to. Ne znam šta će se desiti i da li ću dobiti zamjenike. Dobro bi bilo da je neko iz uprave prisutan u zatvoru 24 sata – rekao je “Glasu” Perković i dodao da nije učestvovao u izmjenama Zakona o izvršenju kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera te da samim tim ne zna šta je mijenjano u tom aktu u odnosu na trenutni koji je na snazi.

Kamen temeljac za ovaj zatvor postavljen je 2006, a prvi rok za završetak bio je dvije godine kasnije. Ipak zvanično je otvoren tek nakon 14 godina. Zatvorski kompleks na 24.000 kvadrata čini deset objekata, od kojih je dio rezervisan za pritvorenike i zatvorenike koje je osudio Sud BiH.

Svaka ćelija, prema ranijim podacima, ima površinu 12 kvadratnih metara, a vrijednost projekta je procijenjena na 40 miliona evra. Najveći donator je bila Evropska unija, sa uloženih više od deset miliona evra, a dio je finansiran i iz budžeta BiH.

Zatvorenici u zatvoru u Vojkovićima, koji su mediji nazivali čak i “BH Alkatraz” imaju na raspolaganju dnevni boravak koji je dovoljno veliki i u kojem se nalazi i TV. Zavod ima kontrolnu sobu iz koje se, prema ranijim pisanjima, upravlja video-nadzorom sa 218 kamera.

Klizište

Zatvoru u Vojkovićima prijeti i klizište, a taj problem trebalo bi da bude riješen izdvajanjem pola miliona maraka iz budžetske rezerve institucija BiH.

– Izdvajanjem tog novca bio bi riješen problem klizišta u krugu Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, jer je usljed stalnog slijeganja tla znatno ugrožena stabilnost izgrađenih objekata – navedeno je u odluci koja je upućena na adresu Savjeta ministara.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com