Sun. Jun 23, 2024
ћирилица /latinica

Mira Jeftović: Svaku medicinsku sestru treba da odlikuju humanost i nesebičnost

Izvor: Filter

“Svaku medicinsku sestru treba da odlikuju humanost, nesebičnost i posvećenost poslu, ali znanje i iskustvo su nešto što je presudno da bi se svaki pacijent osjećao sigurno u rukama medicinskog osoblja“, istakla je Mira Jeftović, glavna medicinska sestra Odjeljenja pulmologije Bolnice “Srbija” u Istočnom Sarajevu.

Ona je naglasila da je posao medicinske sestre veoma ozbiljan i odgovoran. Taj poziv se prvenstveno bira zbog želje da se nekom pruži pomoć kada mu je najviše potrebna.

Mira Jeftović na Odjeljenju pulmologije radi od 1993. godine. Odjeljenje funkcioniše zahvaljujući predanom radu tri ljekara pneumoftiziologa, osam medicinskih sestara i dvije spremačice.

„Posebno bih istakla činjenicu da većina zaposlenih na ovom Odjeljenju radi više od 20 godina, tako da je upravo to višegodišnje iskustvo i zajednički rad nešto što i naši pacijenti često primjete i pohvale, a mlađe kolege se lako uklope i rado prihvataju savjete koji dobiju“, naglasila je Jeftovićeva.

Ona je pojasnila da je zadatak plućnog Odjeljenja savremena dijagnostička obrada, njega pacijenata i liječenje svih akutnih i hroničnih bolesti pluća.

Uz Odjeljenje na kojem se liječe ležeći pacijenti, postoji i pulmološka ambulanta, kao i kabinet u kojem se obavljaju spirometrije i bronhoskopije. Pored RTG i CT snimak pacijentima po potrebi se rade i pleuralne punkcije ili postavljanje torakalnog drena.

Prema njenim riječima, ležeći pacijenti najčešće boluju od astme, tuberkuloze, akutnih zapaljenskih oboljenja ili malignih plućnih bolesti.

Jeftovićeva je napomenula da sa kolegama koje rade predano svoj posao, nije teško napraviti raspored svih obaveza koje se trebaju izvršiti uz svakodnevne aktivnosti koje se odnose na nabavku i kontrolu lijekova, vizite, pretrage pacijenata i administrativne poslove.

„Poseban izazov za nas bila je njega i liječenje pacijenata oboljelih od bolesti KOVID-19 za vrijeme pandemije, što je zahtijevalo sasvim drugačiji način organizovanja rada. Uz stručnost ljekara i požrtvovanost sestara, zadatak našeg odjeljenja je da uvijek budemo na usluzi svim našim pacijenatima i da svoj posao obavljamo ozbiljno i savjesno“, zaključuje Jeftovićeva.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com