Fri. May 24, 2024
ћирилица /latinica

Liturgija i polaganje cvijeća povodom godišnjice stradanja Slobodana Stojanovića

Izvor: Srna

U Hramu Svetog đakona Avakuma u Drinjači kod Zvornika danas će biti služena liturgija povodom stradanja jednog od novomučenika Eparhije zvorničko-tuzlanske dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića, koga su 1992. godine ubili pripadnici takozvane Armije BiH.

Dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića ubila je u julu 1992. godine u naselju Kamenica kod Zvornika Elfeta Veseli, pripadnik Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje i Kamenica takozvane Armije BiH.

Slobodan Stojanović je stradao kada se, nakon što je izbjegao sa roditeljima, vratio u svoje selo Kamenicu da odveže psa koji je u dvorištu ostao vezan. Slobodan se više nikad nije vratio.

Njegovo tijelo pronađeno je u jami u zaseoku Bajrići u Novom Selu kod Zvornika, a identifikovan je DNK analizom, nakon čega je sahranjen na groblju u Drinjači.

Prema nalazima patologa Zorana Stankovića, dijete je svirepo ubijeno, stomak mu je bio prerezan u obliku krsta i imao je vidne povrede glave.

Za ovo svirepo ubistvo u prvostepenom postupku osuđena je Elfeta Veseli na deset godina zatvora, da bi drugostepenom presudom, koja je izrečena decembra 2019. godine, Apelaciono veće suda BiH povećalo kaznu na 13 godina.

Prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina, po izbijanju građanskog rata Elfeta Veseli pridružila se jedinici Nasera Orića, učestvujući u diverzantskim akcijama muslimanskih snaga u Podrinju.

Nakon građanskog rata otišla je u Švajcarsku gdje je provela 20 godina, izbjegavajući pravdu.

Nakon liturgije, na mjesnom groblju u Drinjači biće položeno cvijeće i vijenci na grobno mjesto Svetog novomučenika Slobodana Stojanovića Donjokameničkog.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com