Mon. Jul 15, 2024
ћирилица /latinica

Kompenzacioni fond Srpske odobrio isplatu dva miliona KM za sanaciju štete od afričke kuge svinja

Izvor: RTRS

Upravni odbor Kompenzacionog fonda Republike Srpske odobrio je danas, na 36. telefonskoj sjednici, isplatu dva miliona KM, namijenjenih za sanaciju štete od afričke kuge svinja, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Srpske.

Sredstva će biti usmjerena za otkup zdravih životinja na ugroženom i zaraženom području, u nastojanju da se obezbijede dovoljne količine domaćih poljoprivrednih proizvoda i ublaže poremećaji na tržištu, navodi se u saopštenju.

Novac će se isplaćivati na osnovu pojedinačnih rješenja koje će za svakog poslovnog subjekta i fizičko lice donijeti Agencija za agrarna plaćanja.

Ova mjera preduzeta je sa ciljem sanacije ekonomske štete od afričke kuge svinja koju trpe proizvođači sa ugroženog i zaraženog područja, a na čijim farmama, uzorkovanjem krvi životinja, nije utvrđena afrička svinjska kuga.

Odobrenim sredstvima subvencionisaće se otkup zdravih svinja iz ovih područja, na način da će proizvođači dobiti 50 odsto procijenjene vrijednosti svinja, dok će preostalih 50 odsto obezbijediti otkupljivači, navodi se u saopštenju.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com