Sun. Jun 23, 2024
ћирилица /latinica

Katić: Cijeli svijet će znati istinu, a ona će biti ispisana na svakom pedlju ove zemlje

Izvor: Filter

Nakon što je jutros, uklonjena tabla koja je na ulazu u Istočno Sarajevo postavljena 30. juna, a na kojoj se navodi da je Istočno Sarajevo grad 157.000 Srba koji su morali napustiti Sarajevo, oglasio se i načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić.

Podsjećamo, obrazloženje je da se tabla nalazila na teritoriji FBiH i da je postavljena nelegalno. Snimak uklanjanja table na svojoj fejsbuk stranici objavila je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Foto: Avaz

“Ne treba biti doktor nauka da bi znala napraviti jednostavno poređenje popisa stanovništva iz jednog perioda i onog posljednjeg u ovoj zemlji. Ne treba biti obrazovana da bi shvatila šta znači zauvijek napustiti svoj grad, svoj dom, a kosti svojih mrtvih nositi sa sobom, strahujući da im nikad više grob nećeš moći okaditi. Ne treba biti veliki političar da bi znala šta znači kad je dosta politikanstva, jeftinog publiciteta koji pokriva nedostatak realnog rada i rezultata i kako poštovati barem mrtve. Ne treba ništa, treba samo biti čovjek”, poručio je Katić.

Dodao je da je “današnjim činom vandalizma od deklarativne predstavnice svih građana i nove budućnosti, pokazano je samo jedno – da 157 000 Srba nije napustilo Sarajevo, ne bi danas imao ko pričati o istoriji, jer bi bili pod zemljom.”

“Politike devedesetih godina očito još žive i kroz svaku priliku pokazuju svoju prepredenost i zube, ali sve je uzalud – istorijske činjenice su nepobitne i živjeće mnogo duže nego i ja i svi mi. Istorijske činjenice ostaju, kao i sram kojim će biti obilježena buduća pokoljenja onih, koji za malo publiciteta pokazuju svu svoju nemoć, zlobu i izopačenost. Mi idemo dalje, sada još motivisaniji da na svakom koraku istaknemo istorijske, nepobitne činjenice i da sačuvamo naš narod od zla”, istakao je Katić.

Najavio je i postavljanje novih tabli.

“Ovim putem najavljujemo i nove table, koje će služiti kao putokazi ka Dobrovoljačkoj, gdje je muslimanska vojska mučki pobila 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, dok ih je 207 zarobljeno, ka Kazanima, gdje su muslimanski ekstremisti likvidirali i u jamu bacali tijela nedužnih civila, ka Silosu, logoru iz pakla u kojem je više od 600 srpskih civila prošlo kroz najstrašnije torture, fizička i psihička zlostavljanja, prebijanja i mučenja glađu, a 24 nije preživjelo i ka svim logorima, mučilištima i stratištima ovog naroda”, naveo je načelnik Istočnog Novog Sarajeva.

Dosta je bilo, poručio je, “naših naivnih pokušaja za pomirenjem i razgovorom, dok ovakvi kao ona o čijim bijednim potezima danas region bruji, huškaju koga stignu protiv jednog cijelog naroda, trudeći se da, ako kako mogu, izbrišu naše postojanje i danas, kao i devededetih godina.”

“Cijeli svijet će znati istinu, a ona će biti ispisana na svakom pedlju ove zemlje. Do granica koje ste se vi potrudili podebljati i istaknuti. A evo za uspomenu, da vam se pojavi pred očima svaki put kad ugledate jednu od tabli – na fotografiji se nalazi jedan od 157 000, u trenutku napuštanja rodnog Sarajeva, na lokaciji gdje ste vi danas pokazali svu svoju nemoć i histeriju. Kako radili, tako nam/vam Bog pomogao”, objavio je Katić na svojoj fejsbuk stranici.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com