Thu. Sep 28, 2023
ћирилица /latinica

Kamerni hor čuvar i afirmator pravoslavne duhovne muzike

Izvor: Srna/Goran Janjić

Smjer za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, u okviru kojeg je osnovan Kamerni hor, jedini je takav smjer na prostoru nekadašnje Jugoslavije, pa bi njegova uloga trebala biti prisutnija u javnosti, rekao je umjetnički rukovodilac i dirigent hora Rade Radović.

Kamerni hor Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu već 22 godine čuvar je i afirmator pravoslavne duhovne muzike, ne samo po bogoslužbenoj, već i po svojoj umjetničkoj prirodi, rekao je Radović.

On je u intervjuu Srni povodom osvajanja dvije nagrade na međunarodnom horskom takmičenju u Italiji istakao da je Kamerni hor osnovan na inicijativu blaženopočivšeg mitropolita dabrobosanskog Nikolaja 2001. godine sa ciljem da odgovori bogoslužbenim potrebama pri Smjeru za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

“Ali vrlo brzo se prešlo i na ozbiljnu koncertnu scenu. Program ansambla je bio zastupljen od kompozicija, ne samo iz žanra pravoslavne duhovne, već i svjetovne domaće i svjetske horske muzike”, naveo je Radović.

BROJNE NAGRADE SA MEĐUNARODNIH TAKMIČENJA I FESTIVALA

Radović je naglasio da Kamerni hor Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu godinama učestvuje na visokorangiranim horskim svjetskim manifestacijama, takmičenjima i festivalima na kojima je uvijek osvajao najveća odličja.

“To su uglavnom bila takmičenja pod pokroviteljstvom zvanične svjetske horske organizacije Muzika mundi, na kojima je sistem ocjenjivanja veoma strog”, naveo je Radović.

On je podsjetio da je Kamerni hor od 11. do 14. jula učestvovao na međunarodnom takmičenju “Leonardo da Vinči” u Italiji, sa kojeg se vratio sa zlatnom i srebrnom medaljom.

“Predstavili smo se u dvije kategorije, jedna je bila kategorija duhovne muzike, a druga je bila kategorija omladinskih i univerzitetskih horova. Ostvaren je izuzetan rezultat jer smo osvojili zlatnu medalju u kategoriji omladinskih i univerzitetskih horova, a u kategoriji duhovne muzike ansambl je osvojio srebro”, naveo je Radović.

Prema njegovim riječima, ovom izuzetnom rezultatu prethodio je veliki rad, trud i zalaganje studenata Muzičke akademije.

“Da bi se ansambl pripremio morao je da prođe niz koncertnih nastupa, cjelovečernjih koncerata kod nas i šire, a pošto su česte promjene ansambla potrebno je da novi članovi steknu iskustvo”, rekao je Radović.

On je naglasio da mu je od svih do sada osvojenih nagrada najdraža upravo ova posljednja u Italiji, zbog toga što su studenti prethodnih godina bili uskraćeni za bilo kakve vrste koncertnog iskustva.

“Ove nagrade su mi posebno dragocjene jer su došle u ovom teškom periodu poslije korone, kada je svaka vrsta grupnog muziciranja bila blokirana, a naročito jer naš ansambl čine mladi ljudi”, rekao je Radović.

JEDINSTVENI NA PROSTORU NEKADAŠNJE JUGOSLAVIJE

Radović je istakao da je Smjer za crkvenu muziku i pojanje, u okviru kojeg je osnovan Kamerni hor, jedini takav smjer u okviru muzičke akademije ili muzičkog fakulteta na prostoru nekadašnje Jugoslavije, te da bi uloga ovog smjera trebala biti prisutnija u javnosti, jer nije dovoljno prepoznata.

“Nastavićemo da radimo u pravcu u kojem smo radili do sada. Želja bi mi bila da se to negdje šire i više prikaže, odnosno da bude prisutno u svim našim prostorima, u gradovima, tamo gdje je akademska zajednica i tamo gdje postoje srednje muzičke škole”, rekao je Radović i dodao da će Muzička akademija kao ustanova i dalje jačati i privlačiti studente sa raznih strana.

Radović je ukazao na izuzetnu saradnju sa Srpskom pravoslavnom crkvom i Mitropolijom dabrobosanskom, navodeći da Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom pruža podršku Kamernom horu, ne samo na duhovnom, već i na materijalnom planu.

Prema njegovim riječima, hor bi u narednom periodu trebao da izda novi kompakt-disk na kojem se nalaze djela pravoslavne duhovne i svjetovne muzike.

“To je repertoar koji je bio na programu kada je kompakt-disk sniman prije dvije godine, kada smo obilježili 20 godina postojanja Kamernog hora Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu”, naveo je Radović.

ČLANOVI ANSAMBLA MIJENJAJU SE SVAKE GODINE

Radović ističe da Kamerni hor trenutno okuplja 33 člana ansambla, ne samo studente Smjera za crkvenu muziku i pojanje, već i sa ostalih smjerova Muzičke akademije, te da se oni mijenjaju svake godine, što je za dirigenta prilično otežavajuća okolnost.

“U posljednje tri godine članstvo se mijenjalo u 50 odsto, tako da je to vrlo zahtjevan posao da se sa pola novog ansambla nastavi rad i angažman kakav je bio do sada, a to je upoznavanje liturgijske literature, odnosno sposobnost odgovaranja na liturgijskom bogosluženju i koncertnom programu ozbiljne akademske provinijencije koji podrazumijeva program od jednog cjelovečernjeg koncerta”, naveo je Radović.

On je istakao da je glavni razlog mijenjanja članova ansambla akademska godina, koja traje od oktobra do juna, kao i da je to kratak i izazovan period za rad.

“Volio bih da se na neki način prevaziđe ta nedovoljna iskoristivost ansambla zbog stalnog mijenjanja i zbog toga što su to studenti koji dolaze iz svih krajeva Republike Srpske, BiH, Srbije, Crne Gore, tako da su oni ovđe kod nas u Istočnom Sarajevu na okupu samo pola kalendarske godine”, rekao je Radović.

NA REPERTOARU NE SAMO PRAVOSLAVNA DUHOVNA MUZIKA

Radović je istakao da je na repertoaru Kamernog hora dominantna pravoslavna duhovna muzika, ali da su tu i opusi iz oblasti zapadnoevropske barokne i renesansne muzike, te da se upravo jedna od tih kompozicija morala naći na programu festivala u Italiji prema uslovima takmičarskog programa.

“Tu je svjetovna muzika, i naših kompozitora ali i kompozitora drugih nacionalnih škola, kao i savremena muzika savremenih autora. To je često, kako u žanru duhovne muzike, tako i u oblasti svjetovne horske muzike”, naveo je Radović.

On je istakao da ansambl posljednjih godina rjeđe učestvuje u bogosluženjima, te da je više prisutan na koncertnoj sceni što oslikava prirodu ansambla, jer se radi o akademskom nivou.

Prema njegovim riječima, Muzička akademija ima bogatu saradnju sa muzičkim ustanovama u regionu i šire, te da je koncertni angažman Kamernog hora baziran u najvećoj mjeri na domaćoj i regionalnoj sceni.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com