Sun. Jun 23, 2024
ћирилица /latinica

Kako da zaštitite imovinu u sezoni godišnjih odmora?

Izvor: Filter

Statistički podaci pokazuju da se najveći broj provala događa za vrijeme godišnjih odmora i u dane vikenda kada niste u kući ili stanu.

Policijska uprava Istočno Sarajevo savjetuje građanima da u sezoni godišnjih odmora posebnu pažnju posvete zaštiti svoje imovine i preduzmu određene mjere kako ona ne bi postala meta lopova. 

Neke od mjera koje možete preduzeti su da ne spuštate roletne do kraja i ne ostavljate prozore i balkonska vrata otvorene.

“Osigurajte dodatno brave ukoliko ste u mogućnosti, a ključeve stana, garaža i drugih objekata ne ostavljajte ispod otirača, u papučama ili saksijama. Adekvatno osvijetlite unutrašnjost i vanjski dio, prilaz kući ili stanu putem senzorskih svjetiljki, provjerite rasvjetu u haostorima, kao i brave na zajedničkim prostorijama, podrumima i tavanima”, savjetuju iz PU Istočno Sarajevo.

Ukoliko ste u mogućnosti ugradite dodatnu zaštitu u vidu alarma, pomoćne brave ili video nadzora. Takođe, savjetuje se da novac i nakit povjerite banci ili bližoj rodbini na čuvanje tokom odmora. 

“Ukoliko ste odsutni duže obavijestite svoje komšije o tome kako bi obratili više pažnje na vašu imovinu ili je redovno obilazili, s vremena na vrijeme palili svjetlo, podizali roletne i tako ostavili  utisak da stan nije prazan”, savjetuju iz policije.

Ne objavljujte na društvenim mrežama odlazak na putovanje, fotografije i informacije koje pokazuju da ste odsutni.

“Apelujemo na građane da ukoliko čuju iznenadnu buku, tokom odsustva komšija i primijete kretanje sumnjivih nepoznatih lica i vozila u blizini njihovih stanova, kuća i parking prostora odmah pozovu policiju, pozivom na besplatan broj 122 ili prijavite u najbližu policijsku stanicu i tako zaštite njihovu ali i sopstvenu imovinu”, poručuju iz Policijske uprave Istočno Sarajevo.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com