Fri. Sep 29, 2023
ћирилица /latinica

Djeci koja imaju dijabetes prijeko potrebni senzori – kontinuirani mjerači šećera

Izvor: Srna

Članovi Udruženja roditelja i prijatelja djece dijabetičara “Pobijedimo dijabetes” iz Istočnog Sarajeva okupilo se danas na Trgu “Srbija” kako bi ukazali na probleme sa kojima se suočavaju oboljeli od šećerne bolesti.

Predsjednik Udruženja Danijela Pandžić rekla je da je cilj današnje akcije da se javnosti u Istočnom Sarajevu prezentuje svakodnevna borba ove djece koja su potpuno zdrava, ali im nedostaje hormon zbog kojeg moraju da vode računa o ishrani, te moraju da kontrolišu nivo šećera u krvi 24 časa.

“Nažalost, još nema lijeka za dijabetes, ali je proces kontrole podignut na viši nivo”, rekla je Pandžićeva, čija je kćerke dijabetes dobila sa šest godina.

Sekretar Udruženje roditelja i prijatelja djece dijabetičara “Pobijedimo dijabetes” Dijana Jeremić rekla je da na području Istočnog Sarajeva 33 djece ima dijabetes tipa jedan i da je današnji skup način da skrenu pažnju da žele “život sa manje boli”.

Jeremićeva je rekla da je cilj ove akcije da djeca pokažu građanima na koji način sebi vade kapljicu krvi i mjere glukozu te da javno iskažu nezadovoljstvo zbog prevelikog broja uboda.

“Našoj djeci su prijeko potrebni senzori – kontinuirani mjerači šećera, a oni su skupi i roditelji moraju da ih nabavljaju u inostranstvu”, naglasila je Jeremićeva, te izrazila nadu da će Fond zdravstvenog osiguranja u dogledno vrijeme pomoći nabavku ovog senzora.

Ona je zahvalila gradu Istočno Sarajevo i opštini Istočno Novo Sarajevo, kao i nekim farmaceutskim kućama za razumijevanje i podršku, te izrazila nadu da će donacije za ovu humanitarnu organizaciju u budućnosti biti još vrijednije.

O iskustvima su govorila i djeca Gligor Jeremić i Žana Pandžić, ističući da dijabetes nije bolest, nego samo drugačiji način života.

Udruženje “Pobijedimo dijabetes” Istočno Sarajevo osnovano je u aprilu 2014. godine, s ciljem podizanja svijesti i ukazivanja na probleme s kojima se suočavaju djeca i omladina oboljela od šećerne bolesti.

Šećerna bolest ili dijabetes /diabetes mellitus/ je hronični, neizlječivi sistemski poremećaj metabolizma, koji se karakteriše hiperglikemijom, odnosno trajno povišenim nivoom glukoze u krvi.

Dijabetes se danas ubraja među najčešća endokrinološka oboljenja, sa prevalencom u stalnom porastu /naročito u razvijenim zemljama sveta/, što je posljedica modernog stila života i povećanja broja spoljašnjih etioloških činilaca, među kojima se posebno izdvaja gojaznost.

Šećerna bolest se najčešće javlja u starijem životnom dobu kao posljedica opštih degenerativnih i sklerotičnih promjena u organizmu koja zahvataju i pankreas, a kod mladih osoba može nastati usljed genetičkih poremećaja ili oštećenja pankreasa kod određenih zaraznih oboljenja.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com