Fri. May 24, 2024
ћирилица /latinica

Dr Bjelogrlić: Preporuke za zaštitu od visokih temperatura

Izvor: Filter

Zbog jako visokih temperatura, zaposleni u zdravstvu imaju kontakta sa pacijentima koji se jave sa određenim simptomima uslijed izlaganja toploti.

“Zbog posljedica visokih temperatura u Bolnici “Srbija” proteklih dana adekvatno je zbrinuto nekoliko pacijenata koji su imali simptome mučnine, povraćanja, vrtoglavice i glavobolje”, rekla je dr Ivana Bjelogrlić, specijalista interne medicine-supspecijalista nefrologije u ovoj Ustanovi.

Po njenim riječima, pacijenti se češće javljaju primarno u hitnu pomoć, ali sporadično se desi i nekoliko slučajeva koji se jave u bolnicu i ukaže im se medicinska pomoć.

“U slučaju da osjetite vrtoglavicu, nemoć, slabost, imate jaku glavobolju, jako ste žedni, potrebno je da se umirite, pijete tečnosti, sjednete u rashlađenu prostoriju, izmjerite temperaturu i potražite pomoć. U stanjima kada osjetite zujanje u ušima, probleme sa vidom, nerazuman govor, nemir, potrebno je odmah javiti se ljekaru”, upozorila je dr Bjelogrlić.

Ona navodi nekoliko preporuka kako se zaštititi od visokih temperatura, a to je da pijete redovno negaziranu običnu ili mineralnu vodu i niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera, izbjegavate boravak na suncu u periodu od 10.00 do 17.00 časova, naročito trudnice, djeca, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s hroničnim bolestima.

“Nosite laganu i široku odjeću od prirodnih materijala, ukoliko idete vani stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočare. Koristite laganu posteljinu, jedite češće male i tekuće obroke, izbjegavajte hranu prebogatu bjelančevinama, jedite supu, što više svježeg voća. Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi”, dodala je dr Bjelogrlić.

Izbjegavati naporan fizički rad u toku dana, izbjegavati izlaganje djece mlađe od šest mjeseci direktnom suncu, ne ostavljajti djecu i životinje u parkiranom vozilu, koristiti sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja.

Ona kaže da je potrebno rashladiti prostor u kojem boravite tako što ćete održavati dnevnu sobnu temperaturu ispod 30 stepeni, koristite hladniji noćni zrak, otvorite sve prozore i rashladite prostorije.

“Osobu koja se ne osjeća dobro i ima neke od navedenih simptoma, potrebno je smjestiti u hladnu prostoriju u vodoravan položaj, raskomotiti je, stavljati hladne obloge na vrat, pazuhe, glavu i potiljak, sve dok se temperatura ne vrati u normalu”, poručila je dr Bjelogrlić.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com