Mon. May 27, 2024
ћирилица /latinica

Dodik: Prijedloge za deeskalaciju situacije dostaviti do 17. jula

Izvor: Srna

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je na današnjem sastanku najviših zvaničnika Srpske i Federacije BiH sa generalnim direktorom za Evropu u Službi za spoljne poslove EU Angelinom Ajhorst dogovoreno da u ponedjeljak, 17. jula, sve tri strane u BiH dostave prijedloge za deeskalaciju situacije.


“Mi uvijek polazimo od toga da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, što je i ustavna odrednica”, istakao je Dodik i dodao da BiH treba garantovati i očuvati teritorijalni integritet, ali da je suverenitet ugrožen zbog stranog uticaja.

Dodik je danas u Istočnom Sarajevu istakao da je Srpska za evropski put BiH i za tetitorijalni integritet, ali da je potrebno da se domaćim institucijama vrati suverenitet.

Ocjenjujući da EU predstoje različiti procesi koji bi išli da neke zemlje što prije i bez ispunjavanja ranije procedure prime u Uniju, kao što je to Ukrajina, Dodik je na konferenciji za novinare rekao da je ovo prilika da se u paketu dostavi zahtjev za prijem BiH u EU.

“Ako je to 14 preporuka koje su dali ili neka još plus da nam to što prije isporuče i da u narednih nekoliko mjeseci to učinimo i kažemo da smo spremni, ali da BiH uđe u EU”, istakao je Dodik.

ZA SUŠTINSKU DEESKALACIJU TREBA POVUĆI ODLUKU USTAVNOG SUDA BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je za suštinsku deeskalaciju stanja u BiH potrebno da bude povučena posljednja odluka Ustavnog suda BiH, a Srpska će onda povući i svoj zakon.


“Povucite sve na početni nivo prije odluke Ustavnog suda BIH. Ako nećete, ostaje sve na snazi pa ćemo se odmjeravati u tom pogledu”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Srpska, ako ni to neće, će nastaviti dalje da sprovodi Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Srpske i neće objaviti ništa što predlaže Kristijan Šmit jer on nema nikakvog legitimiteta u tom pogledu, naglasio je Dodik.

“Šmit je za nas lažni, pa makar i donosio darove”, rekao je Dodik.

Ustavni sud BiH u junu je izbrisao odredbu u Pravilu ovog suda o odgađanju sjednice ako ne prisustvuje najmanje jedan sudija kojeg je izabrala Narodna skupština Republike Srpske.

Nakon toga Narodna skupština Republike Srpske donijela je Zakon o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Srpske i Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com