Mon. Jul 22, 2024
ћирилица /латиница

Додик: Приједлоге за деескалацију ситуације доставити до 17. јула

Извор: Срна

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је на данашњем састанку највиших званичника Српске и Федерације БиХ са генералним директором за Европу у Служби за спољне послове ЕУ Ангелином Ајхорст договорено да у понедјељак, 17. јула, све три стране у БиХ доставе приједлоге за деескалацију ситуације.


“Ми увијек полазимо од тога да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа, што је и уставна одредница”, истакао је Додик и додао да БиХ треба гарантовати и очувати територијални интегритет, али да је суверенитет угрожен због страног утицаја.

Додик је данас у Источном Сарајеву истакао да је Српска за европски пут БиХ и за тетиторијални интегритет, али да је потребно да се домаћим институцијама врати суверенитет.

Оцјењујући да ЕУ предстоје различити процеси који би ишли да неке земље што прије и без испуњавања раније процедуре приме у Унију, као што је то Украјина, Додик је на конференцији за новинаре рекао да је ово прилика да се у пакету достави захтјев за пријем БиХ у ЕУ.

“Ако је то 14 препорука које су дали или нека још плус да нам то што прије испоруче и да у наредних неколико мјесеци то учинимо и кажемо да смо спремни, али да БиХ уђе у ЕУ”, истакао је Додик.

ЗА СУШТИНСКУ ДЕЕСКАЛАЦИЈУ ТРЕБА ПОВУЋИ ОДЛУКУ УСТАВНОГ СУДА БиХ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је за суштинску деескалацију стања у БиХ потребно да буде повучена посљедња одлука Уставног суда БиХ, а Српска ће онда повући и свој закон.


“Повуците све на почетни ниво прије одлуке Уставног суда БИХ. Ако нећете, остаје све на снази па ћемо се одмјеравати у том погледу”, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.

Српска, ако ни то неће, ће наставити даље да спроводи Закон о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ на територији Српске и неће објавити ништа што предлаже Кристијан Шмит јер он нема никаквог легитимитета у том погледу, нагласио је Додик.

“Шмит је за нас лажни, па макар и доносио дарове”, рекао је Додик.

Уставни суд БиХ у јуну је избрисао одредбу у Правилу овог суда о одгађању сједнице ако не присуствује најмање један судија којег је изабрала Народна скупштина Републике Српске.

Након тога Народна скупштина Републике Српске донијела је Закон о измјени Закона о објављивању закона и других прописа Српске и Закон о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ на територији Републике Српске.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com