Mon. May 27, 2024
ћирилица /latinica

Danas je Sabor Svetog arhangela Gavrila

Izvor: Glas Srpske

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici slave Svetog arhangela Gavrila, blagovjesnika radosti, jednog od sedam velikih angela serafima koji su učestvovali u stvaranju svijeta, najbližih prestolu Gospoda.


Arhagel Gavrilo je svjedočanstvo o početku nastajanja Božje tvorevine prenio proroku Mojsiju javivši mu se u pustinji i poučivši ga kako da napiše knjigu Postanja.

Slavi se kao anđeo Blagovjesnik zadužen za radosne ili blage vijesti, i onaj koji je najavio Zahariji rođenje Jovana Preteče Hristovog – Svetog Jovana Krstitelja.

Javio se Joakimu i Ani i najavio rođenje Presvete Bogorodice Marije, a potom se javio i njoj da će roditi sina, spasitelja ljudskog roda, Isusa Hrista.

Najveća i najradosnija vijest u hrišćanstvu koju je arhangel Gavrilo javio je Vaskrsenje Hristovo.

Među vjernicima je poznat po jednoj od najljepših freski – “Beli anđeo” iz manastira Mileševa. “Beli anđeo” je dio kompozicije “Mironosnice na Hristovom grobu”, a na fresci je predstavljen arhangel Gavrilo raširenih krila, obučen u bijeli hiton kako sjedi na velikom kamenu i usplahirenim ženama prstom ukazuje na Hristovog grob, zapravo u tom trenutku već mjesto njegovog vaskrsnuća.

“Beli anđeo” je glasnik svevečne istine o Hristovom vaskrsenju i samim tim u srpskom narodu se ova freska ukorjenila kao sinonim za nadu, spasenje i čuda, piše RTS.

Saborni dan Svetog arhangela Gavrila praznuje se takođe 8. aprila, odnosno 26. marta, prema julijanskom kalendaru, kada SPC slavi njegova javljanja kroz svu istoriju ljudskog spasenja.

Za ovog sveca su vezani su mnogobrojni običaji. Za djevojke ne valja da uzimaju ručne radove u ruke, da šiju i pletu. Ipak, u narodu je ostalo ustaljeno vjerovanje da je ovo najbolji dan za novi početak.

Svetom arhangelu Gavrilu je dobro da se mole nerotkinje, jer se vjeruje da on donosi “blage” i lijepe vesti.

Arhangel Gavrilo je često slavljen svetac. Narod ga smatra zaštitnikom ljudi i stoke od vremenskih nepogoda.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com