Fri. Sep 29, 2023
ћирилица /latinica

Danas je Petrovdan – evo koji su običaji vezani uz taj praznik

Izvor: Glas Srpske

Srpska pravoslavna crkva (SPC) danas slavi Petrovdan, praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu. Ovim danom završava se i petrovski post (ako praznik pada na srijedu i petak tada se posti i na Petrovdan).

Oko ovog praznika dozrijevaju “petrovače”, stara, autohtona sorta ranih jabuka od kojih majke s djecom prave petrovdanski kolač.

Petrovdan je posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu, prvim propovjednicima hrišćanstva i najbližim učenicima Isusa Hrista.

Sveti apostol Petar bio je ribar po imenu Simeon. Kada je pošao za Gospodom, dobio je ime Petar. Prvi od učenika jasno je izrazio vjeru u Isusa.

Poslije silaska Svetoga Duha, kao propovjednik Jevanđelja, poslije samo jedne besjede u Jerusalimu, obratio je u vjeru oko tri hiljade duša. Propovijedao je Jevanđelje po Palestini i Maloj Aziji, po Iliriku i Italiji.

Činio je moćna čudesa. Po zapovijesti cara Nerona, osuđen je na smrt. Smatrajući da je nedostojan da umre kao sin Božiji, tražio je da ga razapnu naopako.

Sveti apostol Pavle, rođen je kao Savle, iz Tarsa. Bio je farisej i gonitelj hrišćanstva. Kada mu se na putu za Damask javio Gospod, čudesno se preobratio. Na krštenju, dobio je ime Pavle, i postao apostol.

Propovijedao je od granica Arabije do Španije, među Jevrejima i među neznabošcima. Posječen je u Rimu, u vrijeme cara Nerona, kad i apostol Petar.

Za Petrovdan se u narodu, vezuju mnoga vjerovanja i običaji. Praznovanje Petrovdana započinje veče prije, kada se pale lile, buktinje od mlade kore divlje trešnje ili breze. Pale se na mjestima gdje se narod okuplja, na trgovima i raskršćima, simbolišući nekadašnje progone hrišćana.

Na taj način, priziva se dobro zdravlje stoke i blagostanje u domaćinstvu, piše RTS.

Na Petrovdan se ne ide u polje, ne prežu se konji, ne počinju teški poljoprivredni radovi.

Vjeruje se da, od nove godine do danas ne bi trebalo jesti jabuke.

Oko ovog praznika dozrijevaju “petrovače”, stara, autohtona sorta ranih jabuka od kojih majke s djecom prave petrovdanski kolač.

Petrovdan je slava pekara i ribara, ali i slava mnogobrojnih porodica, česti su i vašari na današnji dan.

Po narodnom vjerovanju, Sveti Petar je sa Svetim Savom zamijenio verige, pa se zato dešava da su na Savindan dani topli, a oko Petrovdana svježi.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com