Mon. May 27, 2024
ћирилица /latinica

BO Pale: Srpske žrtve neće biti zanemarene

Izvor: Srna

Boračka organizacija opštine Pale saopštila je da je srpski narod stradalnički i da se kulturom sjećanja čuvaju temelji opstanka na vjekovnim srpskim prostorima, Republika Srpska i sloboda za koju su Srbi podnijeli ogromne žrtve.
“Pridajemo veliki značaj kulturi sjećanja zato što smo, kao narod, skupo naučili prvu lekciju iz nepoznavanja vlastite istorije. Ko istoriju ne nauči, dužan je da ponavlja”, navodi se u saopšenju.

Iz paljanske Boračke organizacije poručili su da neće dozvoliti nikome da žrtve srpskog naroda budu zanemarivane i umanjivane rušenjem spomenika ili prekrajanjem istorijskih činjenica.

U saopštenju se dodaje da je Boračka organizacija Pala u protekle dvije godine otrgla od zaborava nekoliko važnih istorijskih lekcija, koje bi svakom razumnom pojedincu morale da posluže kao velika opomena.

“U jesen 1943. godine u paljanskim selima Rakovac, Jelovci i okolnim zaseocima desili su se monstruozni ustaški zločini nad više od 250 civila, među kojima je bilo oko 100 đece do 14 godina. Da li je ovo bio genocid? Zločine jesu počinile ustaše, mada na spomenicima iz komunističkog perioda piše lažna fraza `žrtve fašističkog terora`. Takođe, od zaborava smo otrgli i stradanje 74 paljanska domaćina koji su monstruozno ubijeni u logoru Kruščica kod Viteza u jednoj noći avgusta 1941. godine. Ponovo od ustaša, i svi su ubijeni samo zato što su bili Srbi”, podsjećaju iz Boračke organizacije.

Da su u školama učene činjenice kakve su zaista bile, ističu iz paljanske Boračke organizacije, možda se ne bi desio posljednji rat, a da su zločinci iz prethodnih ratova bili adekvatno kažnjeni možda bi došlo do pomirenja među narodima.

U saopšenju se napominje da međunacionalni i međureligijski problemi na ovim prostorima nisu počeli 1992. godine, niti su riješeni poslednjim ratom.

“Kao civilizovano društvo moramo da poštujemo žrtve na svim sukobljenim stranama i moramo da izražavamo pijetet prema gubitku svake majke s obzirom na to da se bliži još jedno obilježavanje stradanja Bošnjaka u Srebrenici”, navode iz Boračke organizacije Pale.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com