Fri. May 24, 2024
ћирилица /latinica

Apel poslodavcima da izvrše preraspodjelu radnog vremena i zaštite radnike

Izvor: RTRS

Ministar rada i boračko- invalidske zaštite Danijel Egić ponovio je danas apel svim poslodavcima da, zbog toplotnog talasa sa temperaturama i do 40 stepeni Celzijusa, izvrše preraspodjelu radnog vremena i tako zaštite zdravlje svojih radnika, saopšteno je iz resornog Ministarstva.

Egić je apelovao na poslodavce u Srpskoj da zbog visokih temperatura svoje poslovanje prilagode temperaturama kako bi zaštitili zdravlje svojih zaposlenih

– Obzirom da u zakonodavstvu Srpske nisu propisani minimalni zahtjevi u pogledu uslova rada radnika na otvorenom u nepovoljnim mikroklimatskim uslovima (kao što je velika vrućina), a nije propisano ni pri kojim bi mikroklimatskim uslovima poslodavci trebali da obustave radove (jer postoji opasnost po život i zdravlje radnika), Ministarstvo poziva i apeluje na sve poslodavce Republike Srpske da radno vrijeme na otvorenom prilagode vremenskim uslovima i tako zaštite zdravlje svojih radnika – naglasio je Egić.

Egić je poručio da je “nesporno da učestale vrućine utiču na zdravlje radnika, posebno onih koji rade na otvorenom i duže vrijeme su izloženi suncu zbog obaveza prema poslu, zbog čega dolazi do pada koncentracije u radu i mogućnosti povrjeđivanja radnika”.

– Međunarodni standard ISO 7243 definiše uslove i kriterijume izvođenja radova u uslovima visokih teperatura, a jedna od mjera je izbjegavanje rada u najtoplijem dijelu dana. Stoga, apelujemo na poslodavce da i oni primjene ovaj standard i da izvrše preraspodjelu radnog vremena, te da se radnici ne nalaze na otvorenom u najtoplijem dijelu dana, uz napomenu da i za rad u zatvorenim prostorijama treba obezbijediti rashlađivanje prostorija kako bi se zaštitilo zdravlje radnika – napomenuo je Egić.

U skladu sa gore pomenutim standardom u zavisnosti od utvrđenog toplotnog indeksa koji je mjerodavan za uslove rada na otvorenom, u uslovima visokih temperatura predviđeni su načini izvođenja radova i mjere rada za date uslove kao i preporuke za poslodavce i radnike vezano za prevenciju, koje će pomoći da se rizik od izloženosti visokim temperaturama na radnom mjestu svedu na najmanju moguću mjeru, navodi se u saopštenju.

Te mjere su:

– organizacija posla, što obuhvata preraspodjelu radnog vremena,

– rotacija poslova,

– izbjegavanje rada u najtoplijem dijelu dana od 11.00 do 16.00 časova,

– uvođenje dodatne radne snage kod ekstremnih uslova,

– osiguranje odgovarajuće rashlađene prostorije za odmor,

– nošenje lagane zaštitne odjeće i obuće.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com