Fri. Jul 12, 2024
ћирилица /латиница

Апел послодавцима да изврше прерасподјелу радног времена и заштите раднике

Извор: РТРС

Министар рада и борачко- инвалидске заштите Данијел Егић поновио је данас апел свим послодавцима да, због топлотног таласа са температурама и до 40 степени Целзијуса, изврше прерасподјелу радног времена и тако заштите здравље својих радника, саопштено је из ресорног Министарства.

Егић је апеловао на послодавце у Српској да због високих температура своје пословање прилагоде температурама како би заштитили здравље својих запослених

– Обзиром да у законодавству Српске нису прописани минимални захтјеви у погледу услова рада радника на отвореном у неповољним микроклиматским условима (као што је велика врућина), а није прописано ни при којим би микроклиматским условима послодавци требали да обуставе радове (јер постоји опасност по живот и здравље радника), Министарство позива и апелује на све послодавце Републике Српске да радно вријеме на отвореном прилагоде временским условима и тако заштите здравље својих радника – нагласио је Егић.

Егић је поручио да је “неспорно да учестале врућине утичу на здравље радника, посебно оних који раде на отвореном и дуже вријеме су изложени сунцу због обавеза према послу, због чега долази до пада концентрације у раду и могућности поврјеђивања радника”.

– Међународни стандард ИСО 7243 дефинише услове и критеријуме извођења радова у условима високих тепература, а једна од мјера је избјегавање рада у најтоплијем дијелу дана. Стога, апелујемо на послодавце да и они примјене овај стандард и да изврше прерасподјелу радног времена, те да се радници не налазе на отвореном у најтоплијем дијелу дана, уз напомену да и за рад у затвореним просторијама треба обезбиједити расхлађивање просторија како би се заштитило здравље радника – напоменуо је Егић.

У складу са горе поменутим стандардом у зависности од утврђеног топлотног индекса који је мјеродаван за услове рада на отвореном, у условима високих температура предвиђени су начини извођења радова и мјере рада за дате услове као и препоруке за послодавце и раднике везано за превенцију, које ће помоћи да се ризик од изложености високим температурама на радном мјесту сведу на најмању могућу мјеру, наводи се у саопштењу.

Те мјере су:

– организација посла, што обухвата прерасподјелу радног времена,

– ротација послова,

– избјегавање рада у најтоплијем дијелу дана од 11.00 до 16.00 часова,

– увођење додатне радне снаге код екстремних услова,

– осигурање одговарајуће расхлађене просторије за одмор,

– ношење лагане заштитне одјеће и обуће.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com