Fri. Dec 8, 2023
ћирилица /latinica

Krstić: Promocija usluga Instituta za metrologiju BiH visoko na ljestvici prioriteta u narednom periodu

Izvor: Srna

Institut za metrologiju BiH u narednom periodu radiće više na promovisanju i realizaciji naučnoistraživačkih projekata finansiranih od evropskih fondova iz oblasti jonizujućeg zračenja, obrade podataka, vremena i frekvencije, kao i mehaničke tvrdoće, jer je jedna od slabosti ovog instituta nedovoljna vidljivost usluga koje mogu da ponude industriji, laboratorijama i visokoškolskim ustanovama, rekla je vršilac dužnosti direktora Instituta Milica Ristović Krstić.

“Nismo prepoznatljivi kao pružalac usluga, i to se u narednom periodu mora promijeniti, jer ono što Institut može ponuditi je, osim onoga što je zakonska obaveza, širok spektar kalibracionih mogućnosti, edukacije, konsultacije i podrška razvoju industrije, ali i nauke. Promocija usluga je visoko na ljestvici prioriteta u narednom periodu”, rekla je Krstićeva u intervjuu Srni.

Krstićeva, koja od nedavno obavlja funkciju vršioca dužnosti direktora Instituta za metrologiju BiH, istakla je da će se do kraja godine uraditi analiza stanja potreba privrede u BiH kada su usluge u okviru nadležnosti Instituta u pitanju i u skladu sa rezultatima proširivaće opseg postojećih usluga, ali i razvijati nove.

“Od izuzetnog značaja je i saradnja sa entitetskim zavodima za standardizaciju i metrologiju koja je do sada bila na nezavidnom nivou. Ovaj odnos se u narednom periodu mora promijeniti. Neophodan je veći stepen međusobnog razumijevanja i saradnje na svim poljima, a posebno u smislu zakonske metrologije”, istakla je Krstićeva.

Ona je dodala da Institut u okviru svojih laboratorija nudi niz usluga za kalibraciju vaga, termometara i vlagomjera koji se koriste u cijelom prehrambenom lancu, te ispitnih usluga hemijskih parametara kvaliteta hrane.

“U procesu proizvodnje, prerade, distribucije i čuvanja hrane i prehrambenih proizvoda potrebno je u kontinuitetu pratiti parametre kao što su temperatura, vlažnost, količina, nutritivna vrijednost i kontrola kontaminacije, što zahtijeva upotrebu standardnih mjernih metoda i instrumenata koji za ovu svrhu moraju biti provjereni u smislu zakonske verifikacije ili kalibracije”, istakla je Krstićeva.

Krstićeva je dodala da Institut u svom sastavu ima niz laboratorija za realizaciju i mjerenje fizičkih i hemijskih veličina kao što su masa, gustina tečnosti, temperatura, vlažnost, pritisak, protok gasa, električne veličine, vrijeme i frekvencija, jonizirajuće zračenje, teški metali, elementarni sastav različitih uzoraka i organske komponente.

“Svaka laboratorija opremljena je adekvatnom mjernom i pomoćnom opremom za realizaciju mjerenja navedenih parametara, te obučenim osobljem koje se kontinuirano usavršava i edukuje u oblastima iz nadležnosti Instituta i drugim oblastima od prepoznatog interesa”, istakla je Krstićeva.

Ona je dodala da Institut laboratorijske kapacitete i kompetencije dokazuje uspostavljenim sistemom upravljanja kvalitetom, akreditacijom pred domaćim i stranim akreditacionim tijelima, te kroz postupak ispitivanja kapaciteta pred drugim evropskim metrološkim institutima u okviru evropske asocijacije metroloških instituta “Euramet”, čiji je punopravni član.

Institut učestvuje u međunarodnim međulaboratorijskim poređenjima i do sada ima objavljene 82 takozvane “CMC” – kalibracione i mjerne mogućnosti u različitim opsezima i pridruženim mjernim nesigurnostima fizikalnih i hemijskih veličina, a potpisnik je međunarodnog ugovora o priznavanju izdatih sertifikata o kalibraciji i mjerenju – /CIMP-MRA/.

“Kontinuirano se radi na razvoju novih i poboljšavanju postojećih kapaciteta kroz nabavku opreme, edukaciju i zapošljavanje stručnog kadra u okviru budžetskog finansiranja, te kroz bilateralne i međunarodne razvojne projekte”, navela je Krstićeva.

Ona je dodala da je jedna od osnovnih nadležnosti Instituta i usklađivanje sa međunarodnim i evropskim metrološkim normama i zahtjevima.

Prema njenim riječima, Institut ostvaruje saradnju sa metrološkim institutima i drugim tijelima infrastrukture kvaliteta iz drugih zemalja na osnovu potpisanih ugovora o razumijevanju i saradnji koji se realizuju u smislu međusobnog jačanja infrastrukturnih kapaciteta.

“Posebno se ističe saradnja sa zemljama regiona, i to Srbijom i Slovenijom, a izdavajamo saradnju i sa institutima za metrologiju Njemačke, Češke, Turske i Holandije”, zaključila je Krstićeva.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com