Sun. Dec 3, 2023
ћирилица /latinica

Širi se afrička kuga svinja u BiH, biće zabranjene stočne pijace u Srpskoj

Izvor: Glas Srpske

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske do danas je zaprimilo prijave o potvrđenom prisustvu bolesti afričke kuge svinja na 23 imanja na teritoriji Grada Bijeljina, a potvrđeno je i jedno žarište na području opštine Šamac, gdje je u pitanju jedno individualno gazdinstvo, ekstenzivnog uzgoja.

Opština Šamac, kao i sve opštine i gradovi u Republici dobili su informacije o prvom utvrđenom slučaju sa svim instrukcijama o daljem postupanju.

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske, zadatak lokalne samouprave je da formira lokalni krizni centar za kontrolu afričke kuge svinja, koji je dužan da obezbijedi sprovođenje svih naloženim mjera, između ostalog i: lokaciju za neškodljivo uklanjanje uginulih i eutanaziranih životinja sa zaraženog imanja u saradnji sa veterinarskom organizacijom i izvršiti eutanaziju svinja i sprovesti mjere asanacije zaraženog imanja.

Krizni centar treba i da zabrani kretanje životinja u zaraženom i ugroženom krugu, kao i pojačanu kontrola sprovođenja i nadzora nad svim naloženim mjerama.

Istovremeno, u prostorijama Ministarstva poljoprivrede danas je održan i sastanak sa predstavnicima Udruženja uzgajivača svinja Republike Srpske na kome su doneseni zaključci da se zabrani organizovanje sajmova, izložbi i drugih okupljanja životinja, prodaje hrane životinjskog porijekla i hrane za životinje van poslovnog prostora, kao i rada stočnih pijaca na prostoru cijele Republike Srpske, u trajanju do 30 dana, uz redovno praćenje epizootiološke situacije.

Takođe, uputiće se dodatna naredba lokalnim kriznim centrima u svim opštinama i gradovima o pojačanoj kontroli prometa svinja na području Republike Srpske koji u ovom trenutku imaju status slobodnih od afričke kuge svinja.

Mišo Maljičić, predsjednik Udruženja svinjara naveo je da se afrička kuga svinja iz Bijeljine proširila na još dva grada, odnosno novi slučajevi su potvrđeni u Šamcu i Brčkom.

“Najbitnije je bilo vrijeme reakcije, kao i to koliko se čekalo. Mi smo imali sastanak sa resornim ministrom na kojem je utvrđeno da velikim dijelom postoje greške veterinarskih službi, odnosno da se dugo čekalo na reakciju”, rekao je Maljičić i dodao da je to jedan od uzročnika brzog širenja.

Kako dodaje, na sastanku je dogovoreno da će ministarstvo nadoknaditi štetu svim domaćinstvima koje je zadesila ova kuga.

“Apelujemo na sve farmere, ali i one koji proizvode za svoja domaćinstva da što prije prijavljuju štetu, jer je to bolje za sve”, rekao je Maljičić.

Prema njegovim riječima, nadležni će ukloniti sve uginule životinje, te dodaje da farmeri to ne rade sami na svoju ruku jer mogu biti kažnjeni, prenose Nezavisne.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com