Sat. Dec 2, 2023
ћирилица /latinica

Uhapšen otac djeteta koje je pucalo u nastavnika u Lukavcu

Izvor: Srna

U porodičnoj kući u Lukavcu uhašen je otac djeteta koje je jutros pucalo u nastavnika u Osnovnoj školi “Lukavac Grad”, rekao je portparol Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona Admir Arnautović.

Arnautović je rekao da pripadnici MUP-a Tuzlanskog kantona po naredbi nadležnog suda i naloga Tužilaštva obavljaju pretres ove kuće u Lukavcu.

“Otac djeteta je osumnjičen za krivično djelo zapuštanja ili zlostavljanja djeteta ili maloljetnika, kao i za krivično djelo iz Zakona o oružju i municiji Tuzlanskog kantona /neovlašteno nabavljanje, održavanje i prodaja oružja i bitnih djelova oružja/”, rekao je novinarima Arnautović.

On je dodao da će istražitelji obaviti kriminalističku obradu, nakon čega će ovo lice biti predato u nadležnost Tužilaštva gdje će se preduzimati dalje radnje u odnosu na osumnjičenog.

Pomoćnik direktora i nastavnik engleskog jezika u Osnovnoj školi “Lukavac Grad” u Lukavcu Nedim Osmanović jutros oko 9.00 časova teško je ranjen hicem iz poštolja u prostorijama ove škole, a osumnjičena osoba je dijete koje još nema 14 godina.

Dijete je, nakon što je ispalilo više hitaca prema nastavniku i jednim hicem ga ustrijelilo, zadržano u Policijskoj upravi Lukavac.

Osmanović, koji je zadobio prostrelnu ranu vrata, operisan je i prema posljednjim informacijama njegovo zdravstveno stanje je stabilno, ali je i dalje životno ugrožen, izjavio je ranije pomoćnik direktora za medicinske poslove Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla Igor Hudić.

Vlada Federacije BiH /FBiH/ izrazila je žaljenje zbog pokušaja ubistva u osnovnoj školi u Lukavcu i ranjenom nastavniku Nedimu Osmanoviću poželjela brz oporavak, te poručila da će preduzeti sve neophodne mjere na prevenciji ovakvih i sličnih događaja koji u obrazovnim ustanovama ugrožavaju bezbjednost djece, nastavnika ili drugog osoblja.

Na sjednici Vlade razmatrana je usmena informaciju Federalnog MUP-a o događaju u osnovnoj školi u Lukavcu. Saopšteno je da će se putem resornih ministarstava aktivno raditi na planiranju i preduzimanju mjera prevencije, jačanja saradnje između obrazovnih ustanova, centara za socijalni rad i policije, aktiviranju uloge psihologa, pedagoga i socijalnih radnika, te na edukaciji nastavnika u prepoznavanju faktora rizika.

“Kada je riječ o konkretnom djelu koje je počinio mlađi maloljetnik, Vlada će preko resornog ministarstva staviti na raspolaganje sve kapacitete za otkrivanje motiva koji su doveli do ovakvog djela”, navodi se u saopštenju.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com