Sun. Dec 3, 2023
ћирилица /latinica

Utvrđeno prisustvo virusa afričke kuge kod svinja; Veterinarski inspektori na terenu

Izvor: RTRS

Prisustvo virusa afričke kuge kod svinja potvrđeno je juče u jednom porodičnom domaćinstvu u Srednjem Dragaljevcu kod Bijeljine, a kako ističe ministar poljoprivrede Savo Minić, veterinarski inspektori su od jutros na terenu, a pojavilo se još par sumnjivih lokacija.

Svinjogojci na području Gradiške, Laktaša, Srpca i Prnjavora okupljeni u Regionalno udruženje svinjogojaca zabrinuti stanjem u Semberiji.

Farmer Ranko Sarajlić, koji raspolaže modernim objektima za proizvodnju i tov, kaže da postoje mnogi mehanizmi zaštite i kontrole.

Svinjogojci ovog dijela Srpske na farmama redovno provode mjere zaštite jer Resor za pružanje stručnih usluga Područna jedinica Gradiška sa svinjogojcima kontinuirano provodi edukaciju od 2019. godine kada je afrička kuga svinja detektovana u Srbiji.

Pored svih preduzetih mjera Regionalno udruženje svinjogojaca je zatražilo i dodatnu provjeru koju je uputilo na adresu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Svinjogojci su zabrinuti i zbog mogućnosti da detektovan veći broj žarišta zaustavi započete aktivnosti na uvozu kvalitetnog genetskog materijala u okviru posticaja kapitalnim investicijama.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com