Sun. Dec 3, 2023
ћирилица /latinica

Upozorenje na obilne padavine, najviše kiše u Hercegovini i Sarajevsko-romanijskoj regiji

Izvor: Filter

Uprava civilne zaštite Republike Srpske izdala je za danas i sutra upozorenje za obilne padavine.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, najveća količina padavina očekuje se u Hercegovini, nakon toga u Sarajevsko-romanijskoj regiji, gornjem Podrinju, široj regiji Doboja i do Semberije.

Najmanje padavina očekuje se na sjeverozapadu.

Ukupna količina padavina u Hercegovini od 80 do 120 mm, lokalno i do 150 mm, u Sarajevsko-romanijskoj regiji i Gornjem Podrinju od 50 do 90 mm, na sjeveroistoku (šira regija Doboja do Semberije) 20 do 40 mm kiše. 

Najveća količina padavina se očekuje od četvrtka ujutru (15.06) do petka popodne (16.06). U subotu će padavine biti slabe i povremene.

“Za razliku od obilnih padavina u prethodnom periodu koju se bile pljuskovitog karaktera i nisu bile ravnomerno raspoređene, u narednom periodu se očekuju obilnije i dugotrajne padavine u široj regiji od juga ka severoistoku”, navode iz RUCZ.

Zbog čestih i obilnih padavina u prethodnom periodu tlo je prezasićeno vlagom. Prognozirana količina padavina prouzrokovaće probleme sa oborinskim vodama, izazvaće pojavu i izlivanje bujičnih poplava, klizišta, probleme sa oborinskim vodama i pojavu urbanih poplava. 

Očekuju se značajan porast vodostaja na rijeci Bosni i porast vodostaja pritoka rijeka u gornjem i srednjem slivu rijeke Drine.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com