Fri. Dec 8, 2023
ћирилица /latinica

Sokolac: Nastavljeni razgovori o pogonu za prečišćavanje vode za piće

Izvor: Srna

Predstavnici Češke razvojne agencije preuzeli su obavezu da pripreme javni poziv za raspisivanje tendera za izradu projektne dokumentacije za tehnološki dio gradnje pogona za prečišćavanje vode za piće na Sokocu, rekao je načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica.

Bjelica je razgovarao sa predstavnicima Češke razvojne agencije i češke Ambasade u BiH o raspisivanju tendera za izradu projektne dokumentacije za gradnju pogona za prečišćavanje vode za piće na vodovodu Bioštica, sa kojeg se napaja skoro 80 odsto stanovništva, ali često dolazi do zamućenja.

„Češka se pokazala kao veliki prijatelj BiH i Republike Srpske, prepoznali su naše potrebe i već duže razgovaraju sa nama o mogućnosti realizacije ovog značajnog projekta“, rekao je Bjelica Srni.

Bjelica je naveo da je opština uradila građevinski projekat i da će iz budžeta od planiranih 1.000.000 KM za vodosnabdijevanje, izdvojiti dio sredstava za građevinski dio ovog objekta.

On je ukazao da je opštini potrebno i postrojenje za prečišćavanje i tretman otpadnih voda, te da bi realizacijom oba projekta ciklus sveobuhvatnog vodosnabdijevanja u potpunosti bio zatvoren u ovoj lokalnoj zajednici.

Bjelica je podsjetio da je na Sokocu u proteklih desetak godina dosta urađeno na rješavanju vodosnabdijevanja, ali da je preostao kanalizacioni vod Klaonica-Rešetnica-Glasinačko polje, vrijednosti 500.000 evra, koji će se najvećim dijelom finansirati iz grant sredstava IPA fondova i dijelom sredstvima opštine.

Šef Odsjeka za razvoj i saradnju Ambasade Češke u BiH Štepan Šantruček rekao je Srni da je uz projektnu dokumentaciju potrebno napraviti i analizu vode na vodovodu Bioštica, kako bi se u skladu sa tim rezultatima odabrala odgovarajuća tehnologija za korištenje.

On je naveo da je rano govoriti o ukupnoj vrijednosti projekta, ali je istakao da Češka razvojna agencija u BiH obično finansira tehnološki dio projekta i da od partnera, u ovom slučaju opštine, očekuje da finansira građevinski dio, što najčešće iznosi oko 50 odsto.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com