Sat. Dec 2, 2023
ћирилица /latinica

Prošle godine oduzeto više od 28 kilograma droge – cilj društvo bez narkotika

Izvor: Srna

Pripadnici Policijske uprave Istočno Sarajevo lani su oduzeli više od 28 kilograma droge, te je društvo bez narkotika cilj preventivne kampanje u okviru koje su danas na Trgu Republike Srbije u Istočnom Novom Sarajevu građanima dijelili promotivni materijal.

Portparol ove policijske uprave Vesna Stokanović rekla je da se dijeljenjem ovih materijala, povodom Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droge, približavaju građanima i kroz razgovor sa njima nastoje doći do osnovnog cilja ove kampanje – društvo bez droge.

“Da bi ispunili ovaj cilj u rješavanje problema se svi moraju uključiti”, izjavila je Stokanovićeva novinarima i pozvala institucije, posebno, zdravstvene i vaspitno-obrazovne, nevladine organizacije i medije, da se uključe u sve preventivne aktivnosti.

Stokanovićeva je apelovala na građane da ukoliko imaju bilo kakva saznanja i informacije u vezi sa zloupotrebama i krijumčarenjem droge pozovu besplatan broj 122 ili se obrate najbližoj policijskoj stanici.

Prema njenim riječima, Policijska uprava Istočno Sarajevo u protekloj godini registrovala je 427 slučajeva zloupotrebe droge, od čega su 396 prekršaji, a 31 krivično djelo.

“Od 31 krivičnog djela sedam se odnosi na omogućavanje uživanja droge, a 24 neovlaštenu proizvodnju i promet droge. U protekloj godini oduzeto je više od 28 kilograma marihuane, 847 grama spida, šest grama kokaina i ostalih vrsta narkotika i psihoaktivnih supstanci”, navela je Stokanovićeva.

Stokanovićeva je rekla i da je u prvih pet mjeseci ove godine evidentirano 268 slučajeva zloupotreba droge, od čega 12 krivičnih djela i 256 prekršaja.

Učenici drugog razreda Gimnazije Aleksandar Zekić, Nikola Janjić i Stribor Đurić saglasni su da se protiv zloupotrebe narkotika mora sistemski boriti.

Zekić je rekao da je potreban sistem za podršku, rehabilitaciju, kao i socijalna pomoć što bi omogućilo efikasniju boru protiv droge.

Janjić je istakao da lično nije dolazio u kontakt sa narkoticima, ali da je slušao o ljudima koji to zloupotrebaljavaju.

On smatra da je riječ o rastućim problemima koji će postatiti još izraženiji, te da su ovakve i slične akcije korisne jer edukuju građane o opasnostima od upotrebe narkotika.

Đurić je naglasio da je riječ o veoma lošoj pojavi, koja je najizraženija kod mladih koji počinju sa blažom drogom u nadi da će im to pomoći u borbi sa anksoznošću, ali onda nastavljaju sa jačim narkoticima koji im, kako kaže, uništavaju život.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com