Thu. Dec 7, 2023
ћирилица /latinica

Premijer Srpske i mađarski ministar spoljnih poslova potpisali izjavu o saradnji

Izvor: RTRS

Premijer Republike Srpske Radovan Višković i mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto potpisali su danas u Banjaluci Zajedničku izjavu o saradnji Republike Srpske i Vlade Mađarske u kojoj dvije strane potvrđuju namjeru da ojačaju uzajamno korisnu saradnju institucija i privrednih subjekata.

Kako je ranije iz Vlade Srpske saopšteno, izjava ima za cilj unapređenje privredne, naučno-tehnološke, obrazovne, kulturne i druge saradnje.

Strane izražavaju namjeru da, u okviru svojih institucionalnih nadležnosti i u skladu sa zakonima BiH i Republike Srpske i Mađarske, u punom poštovanju preuzetih međunarodnih obaveza i onih koje obavezuju Mađarsku zbog njene pripadnosti EU, promovišu realizaciju inicijativa od međusobnog interesa.

Tim inicijativama je cilj unapređivanje i proširivanje uzajamno korisne saradnje u oblastima privrede /energetika, industrija, mala i srednja preduzeća, poljoprivreda, vodoprivreda, turizam i druge privredne djelatnosti/, nauke, tehnologije, kulture, obrazovanja, mladih, javne uprave i lokalne samouprave, zdravlja i drugim oblastima.

Potpisivanje izjave u Administrativnom centru Republike Srpske uslijedilo je nakon sastanka delegacija koje su predvodili predsjednik Srpske Milorad Dodik i premijer Mađarske Viktor Orban.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com