Thu. Dec 7, 2023
ћирилица /latinica

Predstavljamo učesnike petog saziva likovne kolonije “Beli vuk”

Izvor: Filter

Manifestacija “Principovi dani u Istočnom Novom Sarajevu” počinje u subotu, 24. juna.

Program počinje svečanim otvaranjam petog saziva likovne kolonije “Beli Buk”, u 20.00 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Umjetnici iz Srbije i Bosne i Hercegovine će imati priliku da stvaraju svoja djela od 24. do 28. juna u selu Tvrdimići, a izložba 5. saziva likovne kolonije biće upriličena u srijedu 28. juna u 19.00 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Biografije učesnika


Nemanja Okiljević

,Diplomirao je 2011. godine na Fakultetu primjenjenih umjetnosti u Beogradu, na odsjeku zidno slikarstvo. Izlagao na šest samostalnih i više kolektivnih izložbi u Srbiji i Francuskoj. Učestvovao na nekoliko likovih kolonija, projekata i umjetničkih radionica. Radio je ilustracije za pojedine časopise i realizovao nekoliko murala na javnim zgradama u Beogradu i Višegradu, a veliki broj njegovih radova nalazi se u privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu. Živi u Beogradu.

Teofil Okiljević

Teofil Okiljević je rođen 3. oktobra 1995. godine u Trebinju. Srednju likovnu školu ,,Petar Lubarda“ je završio na Cetinju. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju, odsjek Vajarstvo u klasi redovnog prof. mr Željke Momirov 2020. godine. Master je završio 2021. godine pod istim mentorstvom, takođe na akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju.

Dobitnik je više nagrada i priznanja od kojih su najznačajnije:

2021 – Nagrada za skulpturu na 35. Oktobarskom likovnom salonu u Kovinu;

2013 – prvo mjesto na VIII bijenalu grafike u Poljskoj;

2012 – drugo mjestno na međunarodnom konkursu Celje, Slovenija;

2016 – treće mjesto na likovnom konkursu ,,Lubarda kao inspiracija“ Tivat;

2016 – treće mjesto ,,Poslovni izazov zapadnog balkana“ Zagreb;

2016 – treće mjesto literarni konkurs ,,Život koji želim i za koji ću se boriti“ Cetinje;

2011 – Posebna nagrada sa međunarodnog konkursa – Turska.

Imao je pet samostalnih izložbi

2021 – Centar za kulturu, Kovin;

2021 – Galerija BLOK, Beograd;

2021 – Memorijalna galeruja ,,Dušan Starčević“ Smederevska Palanka;

2021 – Muzej i galerija Tivat;

2021 – Kulturni centar Trebinje.

Imao je više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Učestvovao je u projektima:

2020 – Međunarodni projekat i izložba Tree of Life, Univerzitet SV. Kliment Ohridski, Sofija, Bugarska;

2019 – Fluid, Cetinje (u organizaciji FLU Cetinje);

2019 – Fluid, Tivat;

2019 – ,,Mural of tolerance“ u Poljskoj, Erazmus projekat EU;

Dušan Prodana

Dušan Prodana je rođen 1963. godine u mjestu Žabalj. Akademski je slikar.

Završio je Edukons – Akademiju klasičnog slikarstva u Sremskoj Kamenici. Aktivno slika u tehnici ulje na platnu, pretežno velike formate. Pored umetničkog rada, Prodana se u svojoj privatnoj školi crtanja u Žablju bavi i pedagoškim radom, sa djecom predškolskog i nižeg osnovnoškolskog uzrasta. Učesnik je većeg broja kolonija u zemlji i okruženju. Radovi mu se nalaze u javnim i privatnim zbirkama. U svom tematskom odabiru, Prodana je uglavnom orijentisan prema portretnoj umetnosti realističkog opredeljenja, koja je prepuna psiholoških karakterizacija. Često u svom radu teži i ka orjentaciji koja se nalazi na ivici magijskog realizma.

Strahinja Kostić

Rođen u Foči 1983. godine gdje je završio osnovnu i srednju školu (gimnazija). Od rane mladosti pokazuje interesovanje za likovnu i muzičku umjetnost. Studirao je Akademiju likovnih umjetnosti u Trebinju. Član je raznih autorskih i kover bendova. Sa bendovima East time i Moon izdao je mnogobrojne autorske pjesme.

Pavle Cvijović

Pavle Cvijović rođen 1985. u Beogradu. Diplomirao je na akademiji lepih umetnosti “Brera” u Milanu kod profesora Ezio Cuoghi odsek nove tehnologije. U Italiji i Srbiji je ostvario više grupnih izložbi kao i performansa. Od 2013 je član udruženja ULUPUDS.

Izložbe:

2010 King of Walls-Milano-Italija

2010 Urban Painting Xmas Show-Milano/Italija

2010 Street Art al Castello Visconteo-Trezzo sull’Adda/Italija

2011 Urban Live Painting-Milano

2011 Urban Painting’s Party-Milano

2012 Artwork Exchange-Sidnej

2012 Novobeogradski prolećni salon-Beograd

2012 Otvoreni oktobarski salon-Beograd

2013 I Love Barcelona (Barselona)

2013 Novoprimljeni članovi ulupuds-a -Beograd

2014 Stara naspram novih lica – galerija 73 Beograd (samostalna izložba)

2014 Izložba portreta – galerija ULUS Beograd (samostalna izložba)

2018 Grupna izložba – Composite (Galerija 124,6 ,Beograd)

Ostale aktivnosti:

2009 Freedom day performans-Milanoo.

2010 Jazz refound Festival- Torino

(live painting).

2010 Live painting-Jam on It festival -Bugarska.

2010

Live Painting-Djenova.

2011 Mixer Festival-Beograd.

2011 Sinestezija

Festival-Herceg Novi.

2011 Meeting of styles – Beograd .

2011 Jam on It- Sofija .

2012 Red Bull Door Deco-Beograd

Srđan Salat

Srđan Salat rođen je u Sarajevu 1988. godine. Završio je Likovnu akademiju u Trebinju, smjer grafički dizajn u klasi Vladimira Kosića. Bavi se grafičkim dizajnom, ilustracijom, crtežom, slikanjem. Značajniji poslovi: grafička obrada i dizajn knjiga, monografija i časopisa za izdavačku kuću „Svetigora“. Uradio više grafičkih rešenja, logotipa, plakata, ilustracija i murala. Član Udruženja strip autora i obožavalaca stripa Republike Sprske “Deveta dimenzija”. Dobitnik druge nagrade na konferenciji dizajnera sajta “Behance” 2017. godine u Banjaluci. Da dodamo još Bradonja je zaljubljenik u bicikle, restauraciju bicikala i još dosta toga za šta nema puno vremena. Sajtovi i profili gdje se mogu vidjeti radovi Srđan Salat: behance, artstation, deviantart, instagram, facebook, pinterest.

Vladimir Milanović

Vladimir Milanović, rođen u Foči 1993. Diplomirao na Akademiji Likovnih umjetnosti u Trebinju, odsjek slikarstvo u klasi profesora Sava Pekovića. Dobitnik nagrade za najbolje izveden rad na prvoj godini akademije likovnih umjetnosti univerziteta u Istočnom Sarajevu, takođe i za poseban doprinos u oblasti umjetničkog rada i stvaralaštva od opštine Foča. Izlagao više puta samostalno i kolektivno. Trenutno zaposlen kao profesor u SŠC Foča, “Gimnazija Kalinovik”.

Jovan Došenović

Jovan Došenović je rođen 1997. godine u Gradišci gdje je i odrastao. Srednju školu završio je 2016. godine, smjer poljoprivredni tehničar u Gradišci. Upisuje se 2017. godine na Akademiju umjetnosti na Univerzitetu u Banjoj Luci. Prvi ciklus studija završio je 2021. godine, smjer slikarstvo u klasi prof. Borjane Mrđa. Iste godine upisuje se na master studije na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, u klasi prof. Borjane Mrđa. Spojio je ljubav prema prirodi i slikarstvu u svoj rad, a najčešća tema kojom se bavi jeste ekologija, te tako na njegovim radovima najčešče možemo viđeti pejzaž i destrukciju istog od strane čovjeka.

Učesnik je više kolektivnih izložbi uključujući:

-Godišnje izložbe Akademije umjetnosti 2018. 2019. 2020. i 2021. godine u Banjoj Luci
-“Ćilimi” Filozofski fakultet, Univerziteta u Banjoj Luci 2019. god.
-“Vez” Filozofski fakultet, Univerziteta u Banjoj Luci 2021. god.
-Izložba slika studenata III godine slikarstva “Multiverzumi I” Galerija Đura Jakšić, Filološki fakultet, Banja Luka, 2020. god.
-Izložba ‘‘Inter/akcija 2022’’ Galerija ‘‘Plus’’, Kamena kuća tvrđave Kastel i Muzički paviljon parka ‘‘Petar Kočić’’, Banja Luka, 2022. god.
-Izložba ‘‘Inter/akcija 2022’’ Kuća legata, Beograd, 2022. god.
Samostalne izložbe:

Izložba ‘“Nagrađeni” Galerija Sreten Stojanović u Prijedoru, 2020. god.


Učesnik je sledećih likovnih kolonija:

• Humanitarna akcija Atelje na otvorenom “Dr Borislav Šokčević” Zavičajni muzej Gradiška, 2021. i 2022. god.

Tanja Dursun

Tanja Dursun, rođena 30. decembra. 1973 godine u Sarajevu gdje je 1992 godine završila srednju skolu primjenjenih umjetnosti, odsjek reklamna grafika. Diplomirala je na Akdemiji likovnih umjetnosti u Trebinju, odsjek grafika 2000. godine , a magistrirala na akademiji umjetnosti u Banja Luci Odsjek likovnih umjetnosti. Pored uspješnog stvaralačkog rada u oblasti crteža, slikarstva i grafike, bavi se i grafičkim dizajnom. Bila je angažovana kao viši asistent na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Trenutno je u radnom odnosu kao profesor likovne kulture i istorije umjetnosti u Srednjoškolskom centru Istočna Ilidža. Više puta samostalno i grpuno izlagala je kako u našoj zemlji tako i inostranstvu od kojih posebni izdvajamo izložbu fotografije i slikarstva u Njujorku i izložbu kolaža u Tokiju.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com