Sat. Dec 2, 2023
ћирилица /latinica

Počinje izrada Spomenika porodici koji će biti na Trgu Republike Srbije

Izvor: Filter

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić i vajar Zoran Kuzmanović, danas su u Smederevu potpisali Ugovor o izradi Spomenika porodici u Istočnom Novom Sarajevu.

Bronzana skulptura koja će biti postavljena na Trgu Republike Srbije biće visoka 3,4 metra i široka 1,7 metara.

Ukupna visina spomenika sa kamenim sjedalnim dijelom je 3,8 metara.

“Ugovorena vrijednost iznosi 268.926 KM bez PDV-a, rok izvođenja radova je 270 dana”, saopšteno je iz Opštine.

Kako autor Kuzmanović navodi u svom idejnom rješenju, Spomenik porodici predstavlja egzodus sarajevskih Srba koji će ostati upamćen kao najveći mirnodopski egzodus jednog naroda u svijetu. Srbi su, svoja, u ratu odbranjena vjekovna ognjišta napustili i mirnim putem krenuli u duge i nepovratne kolone. Veliki broj porodica odlučio je da se ovdje zaustavi i spusti svoje teške kofere, zakopa nove temelje i započne stvaranje novog grada, Srpskog Sarajeva na goloj ledini.

Skulpturu predstavljaju članovi porodice u zagrljaju, čija tijela se rukama međusobno preklapaju formirajući dinamično mnoštvo. Otac, majka i troje djece različitih uzrasta simbolizuju novo rađanje, novi dom, novu širu zajednicu i stvaranje grada.

“Ovi hrabri ljudi puni snage, volje i entuzijazma, izgradili su naš grad – naše Istočno Sarajevo u koje su dobro došli svi građani”, poručuju iz Opštine Istočno Novo Sarajevo.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com