Fri. Jul 19, 2024
ћирилица /латиница

Почиње израда Споменика породици који ће бити на Тргу Републике Србије

Извор: Филтер

Начелник општине Истoчно Ново Сарајево Јован Катић и вајар Зоран Кузмановић, данас су у Смедереву потписали Уговор о изради Споменика породици у Источном Новом Сарајеву.

Бронзана скулптура која ће бити постављена на Тргу Републике Србије биће висока 3,4 метра и широка 1,7 метара.

Укупна висина споменика са каменим сједалним дијелом је 3,8 метара.

“Уговорена вриједност износи 268.926 KM без ПДВ-а, рок извођења радова је 270 дана”, саопштено је из Општине.

Како аутор Кузмановић наводи у свом идејном рјешењу, Споменик породици представља егзодус сарајевских Срба који ће остати упамћен као највећи мирнодопски егзодус једног народа у свијету. Срби су, своја, у рату одбрањена вјековна огњишта напустили и мирним путем кренули у дуге и неповратне колоне. Велики број породица одлучио је да се овдје заустави и спусти своје тешке кофере, закопа нове темеље и започне стварање новог града, Српског Сарајева на голој ледини.

Скулптуру представљају чланови породице у загрљају, чија тијела се рукама међусобно преклапају формирајући динамично мноштво. Отац, мајка и троје дјеце различитих узраста симболизују ново рађање, нови дом, нову ширу заједницу и стварање града.

“Ови храбри људи пуни снаге, воље и ентузијазма, изградили су наш град – наше Источно Сарајево у које су добро дошли сви грађани”, поручују из Општине Источно Ново Сарајево.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com