Sat. Dec 2, 2023
ћирилица /latinica

Počela primjena jednostrane odluke Prištine: Vraćen šleper sa srpskom robom sa Jarinja

Foto: Tanjug

Izvor: sputniknews.com

Ubrzo nakon jednostrane odluke Prištine da zabrani ulaz robe iz centralne Srbije na teritoriju Kosova i Metohije, počela je njena primjena. Prema navodima Srba sa KiM, sa administrativnog prelaza Jarinje u 18 časova vraćen je šleper koji je prevozio srpsku robu.

Pored zabrane ulaska srpske robe na KiM, istovremeno je počela i rigorozna kontrola putničkih automobila i samih putnika.

Pripadnici tzv. kosovske policije pretresaju i lične stvari putnika, kao što su torbe sa dječijom garderobom, a građani ukazuju na njihov krajnje neljubazan odnos prilikom pretresa.

Prethodno je “Koha” objavila da je odluka prištinske vlade o zabrani ulaska robe uslijedila nakon što su pripadnici specijalnih jedinica srpske policije uhapsili naoružane specijalce tzv. Kosova na teritoriji centralne Srbije.

Istovremeno, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti pozvao je na hitno oslobađanje specijalaca za koje tvrdi da su kidnapovani i dodao da je riječ o “osveti Beograda” zbog jučerašnjeg hapšenja Miluna Milenkovića Luneta.

On je od međunarodne zajednice zatražio da osudi ovaj čin, tvrdeći da su trojica pripadnika tzv. kosovske policije uhapšena na mjestu koje se nalazi oko 300 metara unutar teritorije Kosova i Metohije.

– Ulazak srpskih snaga na teritoriju Kosova je agresija i cilj je eskalacija i destabilizacija situacije – rekao je Kurti.

Kurtijeve tvrdnje je na vanrednoj konferenciji za novinare odbacio direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, precizirajući da su oni uhapšeni u reonu sela Gnjilica, u oblasti Raška, i da pripadnici srpske policije prilikom nisu nogom kročili na teritoriji KiM.

U međuvremenu, oglasila se i tzv. kosovska policija iznoseći tvrdnju da nije reč o specijalcima, već o službenicima granične patrole.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com