Sun. Dec 3, 2023
ћирилица /latinica

Postavljene table sa natpisom da je Istočno Sarajevo grad 157.000 Srba koji su morali napustiti Sarajevo

Izvor: Filter

Danas su na šest ključnih ulaza u Istočno Sarajevo postavljene nove table sa nazivom grada i teritorije grada, na srpskom i engleskom jeziku. Kako je ranije najavio gradonačelnik Ljubiša Ćosić, na tablama piše da je to grad 157.000 Srba koji su morali napustiti Sarajevo.

” Ovo je grad koji je stvoren od strane velikog dijela 157.000 Srba koji su morali napustiti Sarajevo”, napisao je Ćosić.

Dodao je da je po popisu stanovništva iz 1991.godine, u predratnom Sarajevu živjelo najmanje 157.000 Srba.

“Kažem “najmanje”, jer ih se tačno toliko izjasnilo kao Srbi. Neki Srbi su se tada drugačije izjašnjavali. Radi se o nepobitnoj istorijskoj činjenici. U prvom egzodusu Srba iz Sarajeva, onom koji se desio u aprilu 1992.godine, sa početkom tragičnih ratnih dešavanja, kada su Srbi iz straha za svoju, i bezbjednost svojih porodica, napustili dijelove Sarajeva u kojima su bili manjina, i drugom, najvećem ikad viđenom, kada je u zimu 1996.godine, 120.000 Srba, napustilo dijelove Sarajeva, koje su u odbrambeno-otadžbinskom ratu odbranili, područje Sarajeva su morali napustiti Srbi u 99 % broju”, naveo je Ćosić.

Veliki broj Srba Sarajeva je, kaže, u tom momentu otišao u Bijeljinu, Banjaluku, Trebinje, Zvornik, Brčko, Bratunac, Beograd, Niš, Novi Sad, mnoge evropske zemlje, Ameriku, Kanadu.

“Ne postoji mjesto na svijetu gdje Srba Sarajeva nema. Onaj broj koji je ostao ovdje, oko 50.000 njih, zajedno sa ljudima koji su živjeli na nekim od današnjih područja Istočnog Sarajeva, stvorio je današnje Istočno, a prvobitno Srpsko Sarajevo. Upravo zbog ove činjenice, postavljene su table sa ovim natpisom na ulazu u naš grad. Ovo je istorijska činjenica, niko nam je ne može uzeti, i nije napisana da ikoga vrijeđa”, poručuje gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Dodaje da je krajnje vrijeme da prihvatimo različitosti življenja, mišljenja, političkog djelovanja, sagledavanja stvari iz zajedničke prošlosti.

“Različitosti uz poštovanje i uvažavanje. Sigurno je da postoje table, natpisi, ponašanje, izjave, na kraju krajeva, fizički objekti, koje mi kao čovjeku, prije svega, smetaju negdje izvan Istočnog Sarajeva. Ali izuzetno poštujem odluke drugih da žive i rade na način koji nije u skladu sa mojim. Prema tome, nadam se da ćemo vrlo brzo (ako nismo do sada), naučiti živjeti različitost uz poštovanje i prihvatanje drugačijeg. To i jeste vrhunac svakog modernog i demokratskog društva, zar ne?!Upravo zbog svega, želim da kažem da je ISTOČNO SARAJEVO DANAS GRAD KOJI PRIPADA I PREDSTAVLJA GRAD SVIH 157.000 SRBA KOJI SU MORALI NAPUSTITI SARAJEVO. Naravno, odavno smo i grad jednako otvoren za sve one koji u njega dolaze i opredjeljuju se u njemu da žive, i iz ostalih dijelova Republike Srpske, Bosne i Hercegovine i regije.U sklopu redovnih aktivnosti, postavljen je i video nadzor koji “pokriva” postavljene table, kako bi se preduzimale neophodne pravne radnje u slučaju njihovog uništenja ili oštećenja.Istočno Sarajevo raste, razvija se i ostaje srce Republike Srpske”, poručuje Ćosić.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com