Fri. Dec 8, 2023
ћирилица /latinica

Porodica Kovač organizovala pomoć za Srpsku i Kosmet

Izvor: Srna

Da nekadašnji stanovnici ovih prostora nakon odlaska u bijeli svijet ne zaboravljaju svoje korijene pokazuje primjer porodice Kovač iz Istočne Ilidže koja živi u Kanadi i pomaže Srbima iz Srpske i sa Kosmeta.
Sve je počelo organizovanjem humanitarne večeri u Vankuveru “Noć nad Hercegovinom”, u organizaciji bračnog para Vesne i Sava Kovača.

Oni su, uz svesrdnu pomoć porodice, prijatelja i Udruženja Hercegovaca “Sveti Vukašin” iz ovog kanadskog grada prikupili finansijska sredstva za pomoć ugroženima na Kosovu i Republici Srpskoj.

Sava Kovač trenutno boravi u Istočnoj Ilidži gdje je došao da posjeti svoju majku, ali je i tu priliku iskoristio da podijeli prikupljeni novac ugroženim porodicama.

Kovač za Srnu kaže da su pomoć od po 500 KM dobile četiri porodice, a da je izdvojeno 1.000 KM za liječenje djevojčice Magdalene Vlaški iz Trnova.

On ističe da je zahvalan na prilici da lično uruči skromne poklone članovima ugroženih porodica sa opštine Istočna Ilidža i naveo da su predstavnici Crvenog krsta Istočna Ilidža, prema svojim kriterijumima, izabrali četiri porodice u ovoj opštini kojima je pomoć bila najpotrebnija.

“Uglavnom su to samohrane majke sa većim brojem djece ili se radi o porodicama kojima je potrebna pomoć za liječenje bolesnog djeteta”, napominje Kovač.

Riječ je o samo jednom dijelu šire akcije u kojoj su željeli da pošalju poruke ljubavi ljudi iz dijaspore prema svom zavičaju i korijenima.

Kovač citira velikog srpskog izumitelja Nikolu Teslu: “Treba činiti dobro i kada pomislimo da ni činjenje dobra nema smisla”.

Sekretar Crvenog krsta Istočne Ilidže Ranko Skakavac prilikom uručivanja pomoći istakao je da “nije sve crno i da ima još dobrih ljudi”.

On je istakao da je Kovač veliki humanitarac koji pomaže mnoge organizacije i crkve širom Republike Srpske.

Kovač će ove sedmice otići do Pridvorice i predati poklon od 15.000 KM tom manastiru, uz prisustvo igumana Vasilija i oca Gajića iz Gacka.

“Želja nam je podijelimo po 500 KM ugroženim porodicama – dvije porodice iz Kalinovika, dvije porodice iz Nevesinja i šest porodica iz Gacka”, precizira on.

Sa ocem Gajićem dogovoreno je da on izabere najugroženije porodice kojima je potrebna pomoć. Sve što preostane od sredstava biće dodijeljeno javnoj kuhinji u Istočnom Sarajevu.

Sava otkriva da su dio sredstava već proslijedili na Kosovo i Metohiju. “Odlučili smo da 2.600 evra pošaljemo na Kosovo ugroženim porodicama”, objašnjava on.

Posredstvom sveštenika Milana Rakića iz Leška poslali su 1.600 evra porodicama koje se nalaze u kolektivnom smještaju. Potvrđeno im je da su pomoć od 500 evra primile porodice Blagojević i Babić, kao i da su još dvije porodice dobile pomoć od po 300 evra.

“Uz pomoć sveštenika Jovana Radića iz Prizrena, podijelili smo pomoć od ukupno 1. 000 evra i tom prilikom su porodice Dajković i Simić primile po 500 evra”, navodi Kovač.

Kovačeva supruga Vesna navodi za Srnu da će obradovati još dvije porodice iz Leška u opštini Leposavić.

“Naše malo zaista njima znači mnogo”, ističe Vesna i još jednom zahvaljuje u ime svoje porodice svim ljudima koji su ih podržali u ovoj humanitarnoj akciji.

Ona zaključuje da je po 500 evra uručeno dvjema porodicama na Kosovu, u Gnjilanima i Orahovcu.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com