Mon. Dec 11, 2023
ћирилица /latinica

Patrijarh Porfirije: Kosovo i Metohija – srpsko nebo i sveta zemlja

Foto: Tanjug

Izvor: Srna

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije je u vidovdanskoj besjedi, u prepunoj porti Manastira Gračanica, rekao da je Kosovo i Metohija dom Srba, srpsko nebo, i da je poput Jerusalima – sveta zemlja na kojoj ima mjesta za sve ljude.

– Tamo gde je nebo, tamo ima mesta za sve. Znamo da će verom i molitvom Bog učiniti sve da svi ljudi budu potrebni jedni drugima, bez obzira na tom kom narodu pripadaju. Vidovdan je praznik verski, kulturni, nacionalni i državni. Nema mere koja nije izmerena merom Vidovdana – istakao je patrijarh.

Patrijarh srpski je, ponavljajući riječi počivšeg vladike Atanasija da je Kosovo i Metohija zavjet Svetog kneza Lazara, istakao da je Kosovo i Metohija je najtoplija kuća u kojoj vlada ljubav u srcima – ljubav Svetog Stefana Dečanskog, kralja Milutina, Svetog kneza Lazara i svih svetitelja.

– Tamo gdje stanuje svetolazarevska ljubav, tu su uvijek najveća iskušenja. Možemo li danas da razumijemo slobodu čoveka ostavljenog i zaboravljenog, bez ikakvih prava? Mi možemo i moramo jer smo pravoslavni hrišćani, jer smo djeca Svetog kneza Lazara – rekao je patrijarh srpski.

Njegova svetost je rekao da su se sabrali danas, na Vidovdan, da se mole za mir u duši braće i sestara koji žive na Kosovu i Metohiji i da im molitvom zahvale što ostaju na svojim ognjištima.

Obraćajući se onima koji žive na Kosovu i Metohiji, patrijarh Porfirije je rekao da se poklanjaju njihovoj snazi i odluci da čuvaju svetinje, ocjenjujući da to ne bi bilo moguće da nema vjere u njihovim dušama.

– Vašom molitvom i postojanošću i mi ostali, gde god se nalazimo, isceljujemo se iznutra, preporađamo i opet rađamo, počinjemo da razumemo da je najvažnije Carstvo nebesko, da se uzdamo u silu i ljubav Božiju, da ne mislimo da sila ljudska može pobijediti silu Božiju i da apelujemo na sve strane svijeta da svako po svojoj meri učini ono što je do njega, da bude mir među svim ljudima na Kosovu i Metohiji – rekao je patrijarh Porfirije.

Srpski patrijarh je istakao da nikada mira neće biti ako ga nema u dušama i srcima, te zahvalio onima koji žive na Kosovu i Metohiji što otrežnjuju one koji stranstvuju u odnosu na svoju našu kuću i dom, Kosovo i Metohiju.

– Narode Kosova i Metohije, Srbi, Albanci, Romi, Bošnjaci, baš zato što je ovo svetolazarevska zemlja i što toliko svetinja stremi ka nebu spuštajući ga na zemlju, čestitam današnji praznik. Crkva nikada i ne može bilo kog od vas zaboraviti. Ako Crkva zaboravi i jednu jedinu dušu, onda zbog čega postoji? Ako zaboravi Srbina ili Srpkinju imena Hristovog i vere onda i naše postojanje nema smisla – zaboraviće nas desnica Gospodnja i preci naši – naglasio je patrijarh srpski.

Njegova svetost je istakao da se moli za svaku dušu koja živi na Kosovu i Metohiji, da Gospod useli mir, jer, kako je ukazao, ako bude mira u duši – biće mira među ljudima, bez obzira na to koje ime nose.

– Mi episkopi bijemo bitku za vas, a vi za nas. Ako budemo bolji, biće bolje sve oko nas. Pomolimo se za sve ljude na Vidovdan, slaveći Svetog kneza Lazara i sve mučenike. Neka Gospod da radost i mir svim ljudima – blagoslovio je patrijarh.

Patrijarh Porfirije je istakao da je Kosovo i Metohija, baš kao i Jerusalim, sveta zemlja na kojoj ima mjesta za sve ljude.

– Neka je srećan i blagosloven današnji Vidovdan svima koji živite na Kosovu i Metohiji, koji se molite, da vašim molitvama budemo bolji i da svuda u svijetu bude bolje – poručio je patrijarh srpski.

Patrijarh Porfirije je u besjedi čestitao svim muslimanima današnji Kurban-bajram i poželio da i oni izmole mir u svojim dušama.

U okruženju Manastira Gračanica prisutan je veliki broj pripadnika kosovske policije u civilu, a helikopter Kfora je u više navrata nadletao Manastir, gdje je patrijarh služio.

Tokom besjede nestalo je struje, zbog čega jedan dio obraćanja patrijarha većina vjernika nije mogla da čuje.

Patrijarh Porfirije služiće, uz sasluženje znatnog broja episkopa, od 13.00 časova parastos kosovskim junacima u porti manastira Gračanica.

Parastos kosovskim junacima, nakon 33 godine, ove godine neće biti služen na Gazimestanu zbog ugrožene bezbjednosti.

Patrijarh Porfirije stigao je juče u Manastir Gračanicu gdje ga je dočekao Njegovo preosveštenstvo vladika raško-prizrenski Teodosije sa još četvoricom episkopa, monaštvom i sveštenstvom Eparhije raško-prizrenske.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com