Sun. Dec 3, 2023
ћирилица /latinica

Otvorene konferencije “Etran” i “IcEtran”

Foto: Centar za kulturu i informisanje Istočna Ilidža

Izvor: Srna

Na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu otvorena je konferencija „Etran 2023“, jedna od najstarijih i najuglednijih iz oblasti elektrotehnike i računarstva, kao i međunarodna konferencija „IcEtran 2023“ na kojima će do četvrtka, 8. juna, biti predstavljeni radovi iz 18 zemalja.

Od 194 rada, 77 je za konferenciju „Etran 2023“, a 117 za 10. Međunarodnu konferenciju „IcEtran 2023“ koji će biti izloženi u vrhunskoj bazi podataka, iz oblasti elektrotehnike i računarstva.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Božidar Popović rekao je da konferencije organizuje Društvo „Etran“ iz Srbije i ovaj fakultet, te dodao da će na biti predstavljeni radovi elektrotehnike, ali su uvršteni i radovi iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija.

Foto: Centar za kulturu i informisanje Istočna Ilidža

Popović je istakao da je na konferencijama prijavljeno oko 640 autora i koautora, iz 18 zemalja svijeta, te da je ponosan što je fakultet priznat i u regionu, jer nastavnici i studenti sa tehničkih fakulteta žele da pokažu u Istočnom Sarajevu šta su radili u prethodnoj godini.

Prema njegovim riječima, Elektrotehnički fakultet je uložio veliki napor da konferencija „IcEtran“ dobije tehničko kosponzorstvo Instituta inženjera elektrotehnike i elektronike /IEEE/, na šta je jako ponosan.

On je istakao da je ponosan na radove svojih kolega i studenata, koji su priznati i vidljivi u međunarodnim bazama.

Predsjednik Društva „Etran“ profesor Vladimir Katić rekao je da je konferencija „Etran“ jedna od najstarijih i najuglednijih konferencija iz oblasti elektrotehnike i računarstva koja se održava u Srbiji i Republici Srpskoj, ponekad i u Crnoj Gori, a njen početak je bio u Jugoslaviji.

Prema njegovim riječima, na konferenciji su zastupljene teme – elektronike, telekomunikacija, računarstva, automatike i nuklearne tehnike, te mikroelektronike, energetike, bimedicinske elektronike, robotike, vještačke inteligencije.

„Ukupno je 16 glavnih tema, a ove godine ćemo imati i pet specijalnih sesija, vezanih za interdisciplinarne i multidisciplinarne oblasti koje povezuju elektrotehniku i računarstvo sa ostalim granama nauke“, istakao je Katić.

On je izrazio zadovoljstvo što se ove konferencije održavaju u Istočnom Sarajevu, nakon 35 godina, te zahvalio dekanu Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Božidaru Popoviću i njegovom timu na entuzijazmu i što se prihavatio organizacije ovih skupova.

Foto: Centar za kulturu i informisanje Istočna Ilidža

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić rekao je da je održavanje ovakvih konferencija važno za Elektrotehnički fakultet, ali i za Univerzitet jer je to jedan od vidova internacionalizacije ovog univerziteta.

On je istakao da je veoma važno da radovi koji budu prezentovani na konferencijama budu dostupni u međunarodnim bazama, što doprinosi rangiranju fakulteta i univerziteta na međunarodnim rang-listama.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com