Sun. Dec 3, 2023
ћирилица /latinica

Otvorena izložba “Srpske pravoslavne crkve – nacrti i projekti /1878-1941/”

Foto: Filter

Izvor: Srna

Izložba “Srpske pravoslavne crkve – nacrti i projekti /1878-1941/” otvorena je večeras na Trgu Republike Srbije u Istočnom Novom Sarajevu u okviru manifestacije “Principovi dani”.
Direktor Arhiva BiH Danijela Mrda rekla je da su predstavljene važnije građevine sagrađene, odnosno rekonstruisane i adaptirane pravoslavne crkve, od vremena austrougarske uprave i Kraljevine Jugoslavije, te da će šira javnost obogatiti znanje o istorijskom i kulturnom nasljeđu Srba u BiH.

Foto: Filter

“Riječ je o prvorazrednoj arhivskoj građi koju smo istraživali više mjeseci, izvršili selekciju i kroz dukumenta pratili istorijat i život Crkve”, rekla je Mrda novinarima.

Ona je navela da je izložba rezultat saradnje Opštinske uprave Istočno Novo Sarajevo i Arhiva BiH koja je definisana protokolom potpisanim prošle godine u ovo vrijeme.

Foto: Filter

Dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta “Sveti Vasilije Ostroški” u Foči Vladislav Topalović, koji je i recenzent izložbe, rekao je da je u arhitekturi crkava prepoznatljiva naglašena potreba da se na umjetnički način izrazi čežnja Srba u Austrougarskoj za slobodom.

“Preovladava srpsko-vizantisjki stil koji u to vrijeme, vjerovatno, nije bio poželjan, ali je počeo da se nameće diskretno u projektima ovih crkava koje su male i u zabačenim selima”, rekao je Topalović i dodao da to pokazuje vitalnost srpskog naroda i želju za slobodom.

Foto: Filter

Zamjenik načelnika Istočnog Novog Sarajeva Aleksandar Kostović podsjetio je da su ova opština i Arhiv BiH prošle godine u junu potpisali memorandum o saradnji, te da je ovo druga zajednička izložba.

“Ovo je način kako mi dokazujemo ono što bi svima trebalo da je očigledno”, rekao je Kostović i pohvalio ljude koji su predano radili na prikupljanju materijala za izložbu.

Foto: Filter

On je najavio da će ovakvi i slični događaji biti organizovani i ubuduće, jer je to način na koji treba da se ponaša kada je riječ o prošlosti.

Organizatori izložbe su opština Istočno Novo Sarajevo i Arhiv BiH.

Foto: Filter
Foto: Filter
Foto: Filter
Foto: Srna
©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com