Thu. Dec 7, 2023
ћирилица /latinica

Otac i kćerka gaje ljubav prema mačevanju

Izvor: Srna

Mačevalački klub “Pale”, osnovan prije četiri godine kao treći najmlađi klub u Republici Srpskoj, u svojim redovima ima dvanaestogodišnju Katarinu Vučetić koja je do sada učestvovala na dva mačevalačka susreta i osvojila prvo i drugo mjesto, a ljubav prema ovom sportu stekla je zahvaljujući tati.

– Voljela bih da postignem neke veće rezultate na Balkanskom prvenstvu, a kasnije i negdje dalje da učestvujem – kaže Katarina, koja se mačevanjem bavi četiri godine.

Ona navodi da je na treninge išla sa tatom, Nemanjom Vučetićem, i da joj se mačevanje dopada jer je veoma dinamičan sport u kojem je potrebno mnogo razmišljanja, ali i smirenosti da bi se postigli rezultati.

– Zainteresovalo me je i počela sam se baviti time – dodaje Katarina, kojoj kao učeniku sedmog razreda Osnovne škole “Pale” nije teško da uskladi sport i školovanje, a treninzi joj na kraju dana dođu kao opuštanje od svega.

Predsjednik Mačevalačkog kluba Nemanja Vučetić rekao je za Srnu da klub trenutno broji 10 članova u mlađim kategorijama koji su nastupali na tri takmičenja.

Vučetić objašnjava da se u klubu primarno trenira sablja, kao jedna od tri discipline u mačevanju, dok je plan da se u narednom periodu uvede i mač, kako bi se stekli uslovi za nastup na većem broju takmičenja.

On je istakao da su nastupali na trećim i četvrtim međunarodnim mačevalačkim susretima u Istočnom Sarajevu i na Evropskom kupu u Kamniku u Sloveniji, te da su takmičari imali zapažene rezultate i osvojili srebrna i bronzana odličja.

– Osnivanjem kluba stekli su se uslovi za organizovanje Mačevalačkog saveza Republike Srpske, dok je sljedeći korak osnivanje krovnog saveza na državnom nivou kako bi takmičari mogli da nastupaju na međunarodnim turnirima, ali kako bismo i kod nas mogli da organizujemo prvenstvo i takmičenja – istakao je Vučetić, koji je i prvi predsjednik Mačevalačkog saveza Republike Srpske.

On je naveo da do kraja godine očekuju dolazak trenera iz Italije, jedne od najuspješnijih zemalja na svijetu kada je riječ o mačevanju, a koji će organizovati kamp za trenere mačevanja.

Vučetić je rekao da će kamp biti održan na Palama, pod pokroviteljstvom Evropske mačevalačke konfederacije, u okviru projekta EFC promocija programa /Promotional Programme/ čiji je cilj obuka trenerskog kadra u BiH, što će znatno doprinijeti daljem razvoju mačevalačkog sporta u BiH.

Na području opštine Pale ima 1.600 mladih sportista u 29 klubova.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com