Sat. Dec 2, 2023
ћирилица /latinica

Orban: Razumijemo bitke koje vodi Republika Srpska

Foto: B. Zdrinja

Izvor: RTRS

Predsjednik Vlade Mađarske Viktor Orban izjavio je danas u Banjaluci da Mađarska želi sa Republikom Srpskom saradnju ravnopravnih partnera.

– Želimo brzu evrointegraciju Republike Srpske. Mi Mađari vidimo koje bitke Republika Srpska vodi unutar BiH. Mi razumijemo te rasprave. I mi smo borben narod i znamo koliko to oduzima energiju i pažnju – kaže Orban.

On ističe da će Mađarska uvijek pomoći ekonomski Srpskoj.

– Vi možete biti uspješni i Mađarska će pomoći u tome – poručio je Orban.

– Na saradnju Republike Srpske i Mađarske gledam kao saradnju ravnopravnih partnera. Mi želimo da budemo pouzdan partner Srpskoj – rekao je premijer Mađarske.

Dodik: Srpska počastvovana posjetom premijera Mađarske

Republika Srpska počastvovana je posjetom premijera Mađarske Viktora Orbana i delegacije iz ove zemlje, rekao je predsjednik Srpske Milorad Dodik na konferenciji za novinare.

– Zahvalili smo se za podsticaj od 100 miliona evra za privredu koju smo dobili od Mađarske – rekao je Dodik.

Istkao je da Srpska želi da primijeni iskustva Mađarske.

Foto: B. Zdrinja

– Mađarska je upsješna ekonomija i ima značajna iskustva. Postala je razvijena zemlja – naveo je Dodik

Istakao da je danas potpisana zajednička izjava koja će biti osnova za razvoj konkretnih poslova u okviru različitih oblasti privrede, energetike obrazovanja komunikacije i saobraćaja kao i svega ostalog što predstavlja naš zajednički interes.

Istakao je da očekuje unaprijeđenje saradnje po svim pitanjima.

On je dodao da Srpska prati ono što Vlada Mađarske čini u oblasti demografske politike, gdje se pokkazuje kao nauspješnija.

– Želim da se zahvalim Orbanu na poboljšanju statusa srpske zajednice u Mađarskoj, koja je pokazala daleko veći stepen podrške nego neke druge zemlje – rekao je Dodik.

Naglasio je da je važna podrška Orbana.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com