Mon. Dec 4, 2023
ћирилица /latinica

Od zakona ne možete pobjeći: Potjera počela u Istočnom Sarajevu, uhapšen u Kantonu Sarajevo

Foto: klix.ba

Autor: Filter/Mira Kostović

Juče je u Istočnom Sarajevu počela potjera za vozačem koji je pokušao pobjeći policijskoj patroli. Ubrzo ga je ista patrola uhapsila na području Kantona Sarajevo.

Kako je Filteru potvrđeno u Policijskoj upravi Istočno Sarajevo, sve je počelo oko 15.00 časova kada su službenici Policijske stanice Istočna Ilidža uočili vozilo koje se brzo kretalo, a vozač se oglušio o naredbe da se zaustavi. Policajci su nakon pokušaja zaustavljanja, dodatne svjetlosne i zvučne signalizacije, krenuli u potjeru za vozilom i vozačem koji se oglušio o sve naredbe da se zaustavi.

Vozač je bježao u pravcu Kantona Sarajevo, a patrola je nastavila potjeru i na području Dobrinje 2 uspjela zaustaviti vozilo. Vozač je izašao i nastavio bježati, ali su ga policajci savladali i uhapsili.

Foto: klix.ba

Višestruki povratnik u činjenju prekršaja

Odveden je u Policijsku stanicu Istočna Ilidža jer je na tom području počinio prekršaj.

Riječ je o Mirzi K., nastanjenom na području opštine Novi Grad, Kanton Sarajevo.

„Kod njega je pronađena opojna droga marihuana, a bio je pozitivan na prisustvo opojnih droga u organizmu“, navode iz Policijske uprave Istočno Sarajevo.

On je višestruki povratnik u činjenju prekršaja, a kontrolom je utvrđeno da se na vozilu kojim je pokušao pobjeći nalaze nepripadajuće tablice.

Potjere se ne prekidaju prelaskom u drugi entitet

Pomenuta situacija spada u hitne kada je riječ o obavljanju policijskih zadataka i u takvim slučajevima policija ima nadležnosti i na područjima koja joj opeartivno ne pripadaju.

Naime, zakonom je propisano da u slučajevima potjere za počiniocima, organi za provođenje zakona entiteta i Brčko distrikta imaju pravo na preduzimanje neophodnih radnji na teritoriji drugih entiteta i Brčko distrikta. To uključuje upotrebu sredstava prinude te upotrebu oružja, bez saglasnosti datog entiteta odnosno Brčko distrikta.

Zakon propisuje obavještavanje nadležnog organa na čijoj se teritoriji preduzima radnja.

Tako je bilo i juče kada su pripadnici Policijske stanice Istočna Ilidža potjeru završili na području Kantona Sarajevo. Kako su nam rekli, po prelasku entitetske linije odmah su obavijestili kolege iz MUP-a Kantona Sarajevo, pa su se i oni uključili u potjeru. Isto je potvrđeno i u Kantonalnom MUP-u.

I ranije je isticana dobra saradnja Policijske uprave Istočno Sarajevo i MUP-a Kantona Sarajevo a posljednji slučaj samo je potvrda da pri činjenju prekršaja ili krivičnih djela prelazak u drugi entitet ne znači da za učinjeno nećete odmah odgovarati.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com