Mon. Dec 4, 2023
ћирилица /latinica

Na Palama otvoren Centar za obrazovanje na ruskom jeziku

Izvor: Srna

Na Filozofskom fakultetu na Palama danas je svečano otvoren Centar za otvoreno obrazovanje na ruskom jeziku u okviru globalnog projekta Ministarstva prosvjete Rusije.

Centar se finansira iz budžeta Ruske Federacije kako bi se pružila podrška predavanju ruskog jezika u Republici Srpskoj prema ruskim državnim standardima, radi proširenja kulturne, naučne i obrazovne saradnje između bratskih naroda.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Željko Budimir ocijenio je da je ovo istorijski događaj jer se konačno na velika vrata vraća ruska kultura u sistem javnog visokog obrazovanja Srpske.

Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov izjavio je novinarima da je otvaranje Centra divan događaj, te se nada da će biti još direktnih veza kolega u Republici Srpskoj i stručnjaka u Moskvi, ali i drugim gradovima Ruske Federacije.

„Na Palama se nalaze predstavnici ruskog Državnog pedagoškog univerziteta iz Tule i nadamo se sada da će ovom komunikacijom biti ostvareni svi ciljevi koji su dogovoreni između predsjednika Rusije Vladimira Putina i Republike Srpske Milorada Dodika što se tiče izučavanja ruskog jezika“, dodaje Kalabuhov.

Rektor Državnog pedagoškog univerziteta „Lav Tolstoj“ iz Tule Konstantin Podrezov zahvalio je rukovodstvu Republike Srpske i Univerzitetu u Istočnom Sarajevu što je Centar otvoren veoma brzo, samo mjesec poslije postizanja sporazuma.

Rektor Univerzitet u Istočnom Sarajevu Milan Kulić naglasio je da svega ovoga danas ne bi bilo bez vjekovne dobre saradnje i bratskog odnosa između srpskog i ruskog naroda.

Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović izjavio je da mu je drago što je u saradnji sa tulskim Univerzitetom otvoren Centar za otvoreno obrazovanje na ruskom jeziku, namijenjen širem krugu populacije, posebno osnovacima i srednjoškolcima.

Ceremoniji svečanog otvaranja prisustvuje savjetnik predsjednika Republike Srpske Srđan Perišić, načelnik opštine Pale Boško Jugović i predstavnici javnog i ličnog života.

Centar je uspostavljen posredstvom međuuniverzitetske saradnje između ruskog Državnog pedagoškog univerziteta „Lav Tolstoj“ iz Tule i Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Predviđeno je da u okviru Centra do kraja godine bude sponzorisan dolazak i boravak u Republici Srpskoj nekoliko profesora ruskog jezika iz viših obrazovnih ustanova u Rusiji radi organizacije i održavanja besplatnih tromjesečnih kurseva ruskog jezika na tri stručna nivoa, od početnika u osnovnim školama do studenata filoloških fakulteta i nastavnika škola, kao i besplatnog sprovođenja polaganja državnog ispita iz ruskog jezika za sva tri nivoa, uz izdavanje zvaničnog sertifikata državnog obrasca.


©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com